'Dry January' weer voorbij, niet iedereen heeft het nodig: "Kan wel een jaar met een krat bier"

In de slijterij in Burgum © RTV NOF
Dat januari voorbij is, betekent ook dat er een einde is gekomen aan 'Dry January': het fenomeen waarbij mensen de uitdaging aangaan om een maand lang geen alcohol te drinken. In slijterijen merken ze dat alcoholvrije dranken populairder worden.
Hoewel er bij de slijterij van Dieuwke en Sape Bloemhof in Burgum vooral nog drank over de toonbank gaat in januari, zien ze wel dat er meer klanten zijn die naar alcoholvrije drankjes vragen. Er is ook meer aanbod, niet alleen bier, maar ook whisky en gin.
"Mensen zijn er wel bewuster mee bezig", zegt Dieuwke Bloemhof. "Ze hebben de maand december gehad en denken in januari wat rustig aan te doen. Je merkt het wel, maar het denk wel dat je het op andere plekken in het land meer hebt."
Even verderop in De Westereen zijn er niet veel mensen die op de hoogte zijn van het fenomeen 'Dry January.' "Ik drink niet veel hoor, praktisch niets. Ik kan wel een jaar met een krat bier toe", zegt een voorbijganger.
"Ik drink helemaal niet", zegt een oudere Westereender. "Ik heb vroeger veel gedronken, maar de laatste twintig jaar niet meer. Anders was ik al dood geweest", lacht hij.