It Fryske Gea wil grotere schaapskooi om Bakkeveenster kudde te beschermen

Een schaap © Omrop Fryslân
It Fryske Gea wil graag de schapenkooi uitbreiden voor de Bakkeveense kudde. Dan kunnen ze meer schapen houden, in plaats van leasen.
De schaapkudde van It Fryske Gea in Bakkeveen heeft een mobiele kooi, die ook dient als bescherming tegen de wolf. Het is een succes, want er zijn geen schapen meer doodgebeten.
De bovenkant van de mobiele kooi is een tentdoek dat beschadigd raakt als er bijvoorbeeld sneeuw op ligt. In de winter kan die er dus niet staan. Daarom wil It Fryske Gea graag de binnenkooi uitbreiden, zodat er meer schapen voor het landschapsbeheer kunnen worden gehouden.

Leasen niet ideaal

Op dit moment is de kudde in de winter kleiner dan in de zomer, zegt districtshoofd Michel Krol: "Wij leasen voor volgend jaar een kudde. De ervaringen met de tent in de winter zijn gewoon niet goed."
Maar dat leasen is niet ideaal: "Wij zijn een erkend fokstation voor het Drentse Heideschaap en wij willen dus ook werken met eigen vee. Als je gaat werken met vee van andere mensen, loop je kans dat de gezondheid van het vee minder wordt. "
De schapenkooi in Bakkeveen moet worden uitgebreid
Hoeder Johan Roest hoopt dat de kooi er snel komt. Met de komst van de wolf is het nodig: "De schapen kunnen niet zomaar naar buiten. Dus dan moeten we ook de faciliteiten hebben voor een nieuwe kudde. In het verleden was het ook zo: de schapen waren altijd binnen. Dus we gaan weer terug naar oude tijden. Je kunt niet alles in de hekken zetten voor de wolf, dus een kooi is een slimmere oplossing."

De wolf en de hond

Roest merkt de opmars van de wolf in zijn werk: "Je wordt wel wat alerter. Je kijkt of er sporen of veranderingen in het terrein zijn. Tot nu toe heb ik alleen maar sporen gezien. Maar het voelt anders dan voor die tijd."
Volgens Michel Krol is het een zoektocht om de balans te vinden tussen natuur en wolf
Toch is de wolf niet het enige probleem. De omgeving van Bakkeveen is erg populair om in te wandelen met de hond. Niet iedereen houdt zich aan de regels: "Ik heb weleens een hond in de kudde gehad. De eigenaren vonden dat het wel kon. Er staan bordjes om de hond aan de lijn te houden. Dan moet je dat ook gewoon doen. Ik doe gewoon mijn werk met de schapen, zo word ik gestoord in mijn werkzaamheden."
Krol is het daarmee eens dat: "Wij hebben hier in Bakkeveen ieder jaar incidenten met loslopende honden. Dat probleem is voor ons als Fryske Gea veel groter dan de wolf. Die is hier nog niet een groot probleem. Maar we hebben dan ook ons hele heidebeheer erop aangepast."