Provincie Fryslân stelt Arriva in gebreke; mogelijk volgen boetes

Arriva-stoptrein op het station van Camminghaburen © Omrop Fryslân
Treinvervoerder Arriva schiet volgens de provincie Fryslân ernstig tekort bij het verzorgen van het regionale treinverkeer in Fryslân. De provincie heeft Arriva daarom dinsdag officieel 'in gebreke gesteld'. Als Arriva de prestaties niet snel verbetert, kan de provincie boetes opleggen.
Als een treinrit vervalt, hebben de reizigers recht op goede informatie én op vervangend vervoer, bijvoorbeeld met de bus. Het is de afgelopen tijd te vaak gebeurd dat er geen trein was, geen vervangend vervoer en ook geen goede informatie.
De provincie heeft Arriva hier al twee keer eerder officieel op aangesproken. Omdat de situatie niet verbetert, is het bedrijf nu officieel in gebreke gesteld. Ook dinsdag viel er weer een stoptrein uit, waardoor reizigers op station Leeuwarden-Camminghaburen een halfuur extra mochten koukleumen op een winderig station. Zij werden ondertussen wel door de sneltrein Groningen-Leeuwarden voorbij geracet.
Provincie Fryslân ontevreden over Arriva
De provincie Fryslân stelt Arriva samen met de provincie Groningen in gebreke. De buren in Groningen zijn op zijn minst even kritisch over de prestaties van Arriva. De treinverbinding van Leeuwarden naar Groningen raakt bovendien beide provincies. De provincies willen zo in de eerste plaats druk uitoefenen op Arriva om de problemen snel op te lossen.
Koukleumende treinreizigers op station Leeuwarden-Camminghaburen © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Avine Fokkens zegt in een toelichting dat ze niet uit is op het opleggen van boetes, maar in de brief van de provincie worden wel boetes aangekondigd. Het gaat om boetes van 2.000 euro voor ieder incident.
Die zouden met ingang van 1 april opgelegd kunnen worden als Arriva bij treinuitval niet binnen een halfuur voor vervangend vervoer zorgt en voor goede informatie, want zo is dat afgesproken in het contract.
Gedeputeerde Avine Fokkens
Directeur Anne Hettinga van Arriva noemt de brief van de provincie Fryslân 'teleurstellend'. Arriva heeft altijd doorgereden in de coronatijd en heeft nu te maken met personeelskrapte en ook met ziekte onder het personeel. "Ik had wel wat meer clementie en respect verwacht voor het doorrijden in extreme omstandigheden", zegt Hettinga.
Directeur Anne Hettinga van Arriva