De Fryske Marren legt 6,5 miljoen euro opzij voor nieuw schoolgebouw in Sint Nicolaasga

Het huidige gebouw van De Paedwizer in Sint Nicolaasga © Google Streetview
De bouw van een nieuw schoolgebouw in Sint Nicolaasga voor De Paedwizer en It Klimmerblêd is weer een stapje dichterbij, nu de gemeente De Fryske Marren er ruim 6,5 miljoen euro voor opzij heeft gelegd.
In het nieuwe complex moet plaats zijn voor christelijke school De Paedwizer (van koepel CBS Meilân) en katholieke school It Klimmerblêd (van de Bisschop Möller Stichting). Het gaat niet om een fusie, maar het bij elkaar brengen onder één dak heeft voor de scholen wel voordelen.

Klein ongedierte

De huidige schoolgebouwen zijn nodig aan vervanging toe. Zo is het gebouw van De Paedwizer al in 1976 gebouwd. "Het is gewoon echt oud", zegt schooldirecteur Jill Hom van De Paedwizer. "Het past niet meer bij het onderwijs dat we willen bieden."
Daarnaast heeft de school te maken gehad met lekkage, zijn de verwarmingskosten hoog en hebben ze "ook wel wat last van klein ongedierte".

Noordkant

De definitieve plannen zijn nog niet helemaal klaar, maar de insteek is dat het nieuwe schoolcomplex op de plaats komt waar nu de sportvelden van VV Renado liggen, aan de noordkant van het dorp bij de bossen.
Daar komen waarschijnlijk ook nieuwbouwhuizen, daarom moet alles goed tussen de twee scholen, de voetbalclub, de gemeente, het dorp en andere betrokkenen worden afgestemd.

Multifunctioneel

De schooldirecteur hoopt op een mooi, multifunctioneel gebouw dat aansluit bij de visie van de school.
"We willen de ruimtes graag samen delen waar dat mogelijk is. We hoeven niet alles dubbel te hebben. Een keuken en een technieklokaal hoef je niet twee keer te hebben. En hoe mooi is het dat twee scholen in één gebouw komen. Dat is voor een dorp echt machtig mooi", zegt Hom.
Het proces loopt al ruim vier jaar, een paar jaar geleden heeft de gemeente een locatie-onderzoek gedaan. Dit jaar moet een architect aan de gang met een ontwerp voor het nieuwe schoolproces.