160 biljarters strijden om de titels in Lollum: "Het gaat nog wat stroef"

Voorzitter Anneke van der Vries opent het kampioenschap © Omrop Fryslân
In Lollum strijden 160 biljarters de komende twee weken om de prijzen van het 50e Open Wûnseradiel Biljartkampioenschap. Maandagavond is de wedstrijd begonnen in het dorpshuis. Het is een internationale strijd: er doen ook vier Belgen mee.
Twee jaar lang kon het niet. Coronamaatregelen maakten het organiseren van het kampioenschap onmogelijk. De biljarters hebben zich niet laten afschrikken. "We zijn heel blij met dit aantal. Het had meer gekund, maar de andere kant is dat we hier niet meer biljarttafels kwijt kunnen", zegt voorzitter Anneke van der Vries van de organisatie.
Er staan er negen verspreid in de ruimte van dorpshuis De Nije Haven. "Het is het grootste toernooi van Noord-Nederland en het is ook echt leuk."
Na het openingswoord van Van der Vries krijgt sportwethouder Bauke Dam een keu in de hand. Hij mag het kampioenschap openen. Na een geslaagde stoot zijn de biljarten voor de deelnemers.
"Het gaat nog wat stroef. Je moet toch wat wennen aan het biljart", zegt een van de deelnemers. Een fanatieke vrouw even verderop kan haar keu wel doormidden breken als ze haar serie van negen verspeelt. "Ik fanatiek? Dat lijkt maar zo. Het valt mee, maar ik vind het gewoon leuk. Dat is misschien het fanatisme, denk ik."
"Als een oude krant", zegt een andere deelneemster. "Volgende keer beter. Ik moet nog twee keer. Ik ga in ieder geval met een vaantje naar huis." Mocht ze het heel slecht doen, dan is er altijd nog een troostprijs. Een standaard met drie biljartballen erop.
De finales van het open kampioenschap in Lollum zijn op zaterdag 11 februari.