Akkrumer 'legoblokken' helpen om de Prinses Margriettunnel open te krijgen

De blokken die bij de A7 worden geplaatst © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Grote legoblokken van beton helpen om de Prinses Margriettunnel in de A7 in februari open te stellen voor verkeer. Het zijn ruim 2.000 blokken van bijna twee meter. Het beton komt van een bedrijf in Akkrum, dat zelf het plan indiende.
"Zondag stond in de krant een oproep van Rijkswaterstaat met daarin dat mensen met een idee konden komen", zegt directeur Henk Dam van Dam Beton. "Wij dachten dat het een goed idee was om die zaken zand te vervangen door onze legoblokken. Dat levert ruimte op om een baan vrij te krijgen."
Dat leek Rijkswaterstaat een goed idee en na wat onderhandeling over de prijs mocht Dam ze leveren.
Zo worden de betonblokken voor de A7 gemaakt
In totaal gingen er ongeveer 2.300 blokken naar de Prinses Margriettunnel. Dat was een flinke klus, zegt Dam. "Donderdagmiddag hebben we een prijs gegeven, vrijdagmiddag was het akkoord en de vrijdag erna moesten ze er al zijn. Dus we hebben elke dag 40-50 vrachten gedaan om alles erheen te krijgen."
De blokken waren al op voorraad, want ze maken kan niet in zo'n korte tijd. De blokken moeten immers nog drogen. "Ze stonden hier al. Wij konden ze lenen van een klant aan wie we in het voorjaar moeten leveren. Daar kunnen we ze in de tussentijd nog voor maken."
Henk Dam bij de 'legoblokken' © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Dam heeft in totaal ongeveer 200 vrachten naar het Prinses Margrietkanaal gebracht. Dat is zo'n 6.000 ton aan blokken. Hij is blij dat hij kan bijdragen aan een oplossing van een lokaal probleem.
"Het is mooi dat Rijkswaterstaat aan zo'n idee gehoor geeft en dat ze daarmee een Friese ondernemer kunnen ondersteunen. Ik denk dat het een goede zaak is dat mensen uit de praktijk erbij worden betrokken."