ChristenUnie haalt jong talent zonder verblijfsvergunning van kandidatenlijst

Yara Tymts en Matthijs de Vries in het statenbankje van de ChristenUnie © Omrop Fryslân
De ChristenUnie heeft de jongste kandidaat voor de Statenverkiezingen weer van de lijst gehaald. De 17-jarige Yara Tymts uit Burgum heeft nog geen verblijfsvergunning en is daarom niet verkiesbaar, tot teleurstelling van haar partij.
Maandag moesten alle partijen hun definitieve lijst met handtekeningen van alle kandidaten op papier inleveren op het hoofdstembureau in Leeuwarden. De medewerkers van het hoofdstembureau controleerden alles en daarbij werd ook kritisch naar de handtekeningen gekeken. Die mogen niet teveel afwijken van de handtekeningen op het ID-bewijs.
In sommige gevallen betekende het dat er een extra handtekening moest worden ingeleverd. "Wie zet zijn handtekening nu elke keer precies hetzelfde?", zegt secretaris Yntze de Boer van de ChristenUnie Fryslân. "Het is al met al een flinke administratie."
Het hoofdstembureau laat weten dat de handtekening grofweg 'voor 80 procent' moet overeenkomen met die op de ID-kaart, het rijbewijs of het paspoort.
De ChristenUnie moest Yara Tymts van de lijst afhalen
Ingrijpender voor de ChristenUnie is het besluit om het jonge politiek talent Yara Tymts (17) uit Burgum, de nummer 5 op de conceptlijst, weer terug te trekken. "Dat is een hele grote teleurstelling voor ons", zegt lijsttrekker Matthijs de Vries. "Maar we wisten dat dit risico erin zat."
De partij hoopte dat Tymts voor maandag een verblijfsvergunning zou krijgen, maar de procedure bij de IND voor die vergunning loopt nog en zodoende heeft Tymts nog geen passief kiesrecht.
"Ik stond op plaats vijf, omdat ik me heel graag wil inzetten voor de jongeren in de provincie", vertelt Tymts. Thema's die ze belangrijk vindt, zijn openbaar vervoer en het milieu. "De bus is voor studenten en jongeren heel belangrijk. Als de bus niet rijdt, hebben we een groot probleem, want daarvan zijn wij afhankelijk."
Ik word in augustus 18 en dan zou ik eventueel actief kunnen worden in de Provinciale Staten.
Yara Tymts
Het provinciehuis is Yara niet onbekend door bijeenkomsten met de ChristenUnie over het partijprogramma en de campagnes. Met haar 17 jaar zou Tymts de jongste kandidaat zijn bij de Statenverkiezingen van maart.
"Het kwam eigenlijk precies goed uit", zegt ze. "In het jaar dat je 18 wordt mag je op de lijst. Ik wordt in augustus 18 en dan zou ik eventueel actief kunnen worden in de Provinciale Staten."

Nog geen besluit

De provinciale politiek zal het voorlopig nog zonder Yara Tymts moeten doen, want zonder verblijfsstatus kan ze niet op de lijst blijven staan. Het is een probleem dat de familie al langere tijd plaagt.
"We zijn nog steeds in afwachting van een besluit van de IND op de aangespannen procedure. Dat besluit kan iedere dag komen, maar je weet niet wanneer het komt. Dat kan morgen gebeuren, maar ook over een half jaar."

Politiek talent

De ChristenUnie beschouwt Yara als een politiek talent. "Vorige week hadden we in de Staten nog een debat over de noodzaak om meer jongeren bij de provinciale politiek te betrekken", zegt lijsttrekker De Vries. "Dit was een prachtige kans om daar een mooie stap in te zetten, want ze was het jongste Statenlid van de ChristenUnie geweest."
Ze kijkt anders tegen de zaken aan dan ik. Dat kan zeer verrijkend zijn.
Lijsttrekker Matthijs de Vries over Yara Tymts
Volgens eigen zeggen leert De Vries veel van discussies met Tymts. "Ze kijkt anders tegen de zaken aan dan ik. Dat kan zeer verrijkend zijn."
Tymts is oorspronkelijk afkomstig van De Krim. Ze verblijft al zo'n negen jaar in Nederland en is ook al geruime tijd actief bij de ChristenUnie en bij Perspectief, de jongerenafdeling van die partij.
Ze vindt het zelf ook jammer dat ze niet op de lijst kan blijven staan, maar ze wist dat het risico erin zat en is vastberaden om politiek actief te blijven.
Yara Tymts en Matthijs de Vries van de ChristenUnie