Olifantje geboren in Wildlands: "Moeder en de kleine zijn al zichtbaar voor publiek"

Dit olifantje is geboren in Wildlands © Wildlands
In dierentuin Wildlands in Emmen is een olifantje geboren. Het kalfje heeft de naam Nagarr gekregen. "Het gaat heel goed, moeder en de kleine zijn al zichtbaar voor het publiek", zegt Wybo Walstra uit Surhuisterveen die bij de olifanten werkt.
"Hij drinkt al, dus het kon niet beter." Nagarr is vanochtend om 6.15 uur geboren. Eerder werden regelmatig olifanten in het park geboren, maar de laatste jaren gebeurt het minder vaak. "Het is dus wel speciaal. We mogen niet meer onbeperkt fokken, en dat is maar goed ook."
Het is voor het eerst dat de moeder een kalfje heeft gekregen. De moeder is zelf op 8 augustus 2007 geboren in Emmen. Ze is liggend bevallen, wat de verzorgers nog nooit eerder hadden gezien. De vader is in 2020 speciaal voor het dekken uit Diergaarde Blijdorp Rotterdam gekomen.
De bevalling is vastgelegd op een beveiligingscamera. "Maar we hebben het moment zelf net gemist. Er was een schema dat we het om de beurt in de gaten zouden houden, maar dit hebben we dus gemist. Een olifant heeft een draagtijd van 18 tot 22 maanden, er zit nogal wat tijd tussen."

Kleine draak

De naam van het olifantje betekent kleine draak in het Birmaans. "Het is een makkelijke naam en kleine draak past er wel bij, de moeder is namelijk een pittige tante en Nagarr bekt lekker." Een Friese naam kreeg Walstra er niet door. "Ik heb het wel geprobeerd, heb mijn uiterste best gedaan, maar het is me niet gelukt."
In totaal bestaat de groep nu uit twaalf olifanten; drie volwassen vrouwtjes, één volwassen mannetje, zeven jonge stieren en dit pasgeboren kalf.
Wybo Walstra over het olifantje