Ina Sjerps over vertrouwen in burgemeesters: "Van hosanna naar kruisig hem in een week"

Ina Sjerps mei it krús fan The Passion © Omroep Zilt, Lennard Jan Geerts
De positie van burgemeesters is zeer kwetsbaar. Dat zegt burgemeester Ina Sjerps van Harlingen zondagochtend in het nieuwsforum van Buro de Vries. Dit naar aanleiding van de bestuurscrisis op Terschelling.
Daar heeft een kleine minderheid van de raad het vertrouwen opgezegd in burgemeester Caroline van de Pol. Zij denkt na over wat ze gaat doen. Commissaris van de Koning Arno Brok zei deze week dat de raad zichzelf ook een spiegel moet voorhouden. Hij heeft het ontslag van Van de Po dan ook nog niet aangevraagd.
Ina Sjerps over de bestuurscrisis op Terschelling
Sjerps zegt dat ze niet weet wat er precies gebeurd is op het eiland. Wel ziet zij dat de positie van burgemeester en andere bestuurders in deze tijden niet eenvoudig is. Je wordt als burgemeester binnengehaald door de raad en dan zijn er verschillende verwachtingen. En dan blijkt dat de burgemeester ook maar een mens is, met goede en minder goede kanten.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Dan moet je oppassen zegt ze, zeker in een kleine gemeenschap, als er een paar smaakmakers de kont tegen de krib gooien. Dan kan het snel klaar zijn. Dat gebeurt veel vaker. "Een collegaburgemeester zei eens, het is in het openbaar bestuur vaak de goede week", legt Sjerps uit. "Eerst Hosanna en en dan kruisigt hem in een paar dagen tijd."