Friso Douwstra begrijpt ook veel Europese regels niet meer

Deputearre Friso Douwstra © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Friso Douwstra, tevens lijsttrekker voor het CDA in de Friese Staten, vindt de Europese regelgeving steeds ingewikkelder geworden. Het aantal regels dat op de provincie afkomt, is niet meer reëel.
Het is moeilijk besturen op deze manier, zegt de gedeputeerde. "Als politieke junk begrijp ik Europa voor de helft of driekwart niet meer."
Friso Douwstra over Europa
De ambtenaren moeten er hard voor werken om alles bij te houden wat binnenkomt aan regels en wetten. "Er wordt met het snot voor de ogen gewerkt om het bij te houden." Volgens Douwstra moet er duidelijker beleid komen en bepaald worden wat we hier in Nederland wel en niet willen.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Douwstra zei dat in het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries naar aanleiding van de excuses van minister Piet Adema van Landbouw. Die had een brief uit Europa over strengere mestmaatregelen niet doorgegeven aan de Tweede Kamer. Hij moest daarvoor deze week door het stof gaan.

Femke Wiersma

Femke Wiersma, kandidaat-gedeputeerde voor BBB in de Friese Staten, heeft nog wel vertrouwen in Adema als minister. Zij vindt de regels over derogatie van Europa absoluut niet kunnen. En ook dat Adema er te lang mee heeft rondgelopen voordat hij de informatie gaf.
Ze vindt echter ook dat zijn staf Adema beter had moeten inlichten. Dat het zo is gegaan, vindt ze kwalijk. Ze geeft hem daarin toch het voordeel van de twijfel. Ook al heeft ze een motie van wantrouwen wel gesteund. Dat was meer dan signaal naar het hele kabinet, aldus Wiersma.
Femke Wiersma over Piet Adema
Wiersma: "Het is wel pijnlijk dat hij dit als nieuwe minister aan zijn broek heeft. Ik geloof dat zijn excuses oprecht waren en dat hij daarna ook heeft gereflecteerd."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.