Zoogdierexpert Harrie Bosma speurt naar goudjakhalzen

Harrie Bosma © Omrop Fryslân, Klazina Hofstee
De goudjakhals is zo nieuw in onze omgeving dat er nog geen Friese naam voor is. Het dier is erg schuw en laat zich niet gauw zien. Vorig jaar zag zoogdierexpert Harrie Bosma voor het eerst een exemplaar op beeld.
Het is bijna een jaar geleden dat Bosma voor het eerst een goudjakhals zag. Dat was op een filmpje van een wildcamera. Het roofdier komt van oorsprong uit de Balkan en scharrelde nu rond in de rietvelden langs de oevers van het IJsselmeer.
De goudjakhals © Shutterstock.com (Soru Epotok)
Daarna heeft de goudjakhals zich niet meer laten vangen op beeld. Wel is onlangs in de buurt van Ferwert een schaap doodgebeten. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de predator een goudjakhals was. Is dit hetzelfde beest als dat eerder rondscharrelde bij de IJsselmeerkust?

Wildcamera's

Zoogdierexpert Harrie Bosma controleert regelmatig opnames van wildcamera's, op zoek naar beelden van de goudjakhals. Voor het radioprogramma Buro de Vries gaat Klazina Hofstee met hem mee naar de rietvelden bij het IJsselmeer. Heeft de wildcamera daar opnieuw een goudjakhals op beeld vastgelegd?
Op zoek naar de goudjakhals
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Bureau zijn zondag open van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.