Engelstalige boeken als warme broodjes over de toonbank, maar de Friese blijven liggen

Bij boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen zijn ze blij met de stijgende verkoop van Engelstalige boeken. De winkel ging in korte tijd van drie naar elf kasten vol met Engelse jeugdliteratuur, thrillers en romans.
"We zien dat het enorm groeit, met name bij jongeren", zegt eigenaar Eduard Kuijt van de boekhandel. Uit cijfers van de Stichting CPNB blijkt dat er vorig jaar 43,2 miljoen boeken zijn verkocht, 1 op 5 is een boek uit een andere taal.

Bij de winkel zien ze dat het enthousiasme bij veel jongeren wordt aangewakkerd door TikTok. Boekenliefhebbers delen op dat socialmediaplatform in een filmpje hun aanbeveling met de hashtag 'Booktok'.
Ook Amber, die in de boekwinkel werkt, vindt zo haar nieuwe boeken. Die zijn vaak Engelstalig, omdat TikTok een internationale app is. "Ik las eerst wel Nederlandse boeken voor school, maar ik vind Engels gewoon veel leuker om te lezen", zegt Amber.
Er worden meer boeken verkocht
In Heerenveen profiteert de afdeling Friese boeken niet van TikTok. "In tegenstelling tot het Engels, zien we bij Friese boeken dat de verkoop stabiel wordt en zelfs een beetje daalt", stelt Kuijt.
Friese kinderboeken verkopen volgens hem goed. Ze worden vaak als cadeau gekocht voor de kleinkinderen. Boeken voor volwassenen laten de klanten steeds vaker links liggen. De boekhandelaar zegt dat jammer te vinden, maar zo zegt hij: "Het is iets dat heel moeilijk te sturen is. Onze Friestalige medewerkers lezen gewoon geen Fries."