Wadvaarders wil snelvaarverbod op Waddenzee 'Mensen overboord door golfslag''

Een man vaart met grote snelheid in een speedboot over de Waddenzee © ANP
De watersportvereniging Wadvaarders pleit voor een snelvaarverbod in het Waddengebied. Dat zei voorzitter Rob Leeman op de jaarlijkse Wadvaardersdag in de Maritieme Academie in Harlingen.
Snelvaren veroorzaakt onveilige situaties en overlast, vinden de Wadvaarders. Daarom moet er een algemeen verbod komen met uitzonderingen voor hulpdiensten, vaartdiensten en watertaxi's.
Snelvaren hoort niet in een natuurgebied.
Rob Leemans, Wadvaarders
"Snelvaren hoort niet in een natuurgebied dat ook nog eens Werelderfgoed is", licht Leemans het idee toe. Het is niet veilig omdat snelvarende boten onberekenbaar van koers zijn. Het is moeilijk in te schatten waar ze heen varen, zo bleek bij het fatale ongeluk in het Schuitengat bij Terschelling, in oktober.
De watersportvereniging Wadvaarders wil een snelvaarverbod op de Waddenzee
Daarnaast veroorzaakt snelvaren hoge golven. Leemans heeft foto's gezien van mensen die daardoor overboord sloegen. "Ik heb foto's gezien van mensen die bij het voorstag staan en even later hangen ze naast de boot. Mensen vallen van banken af. Chaos aan boord."
En het geluid is ook nog eens storend. Leemans zegt daar wel bij dat sommige snelvaarders rekening houden met andere schepen en boten op het water. Die houden even in en geven weer gas als ze zijn gepasseerd.

Holwert aan Zee

De Wadvaarders zouden ook heel graag willen dat ze bij Holwert aan Zee met een jacht naar binnen kunnen, als het project klaar is. Rijkswaterstaat is daar nu niet zo happig op in verband met de veerboot die dicht bij het dorp aanlegt, aan de dam buitendijks.
Er is ook wel gesproken over een andere veerhaven aan dieper water dat minder snel dichtslibt. Als dat doorgaat, zou de inlaadplek voor boten bij Holwert aan Zee misschien wel mogelijk zijn.
De Wadvaarderstrofee gaat dit jaar naar de Stichting Netwerk Waterrecreatie © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Op de Wadvaardersdag kwamen zaterdag ongeveer tweehonderd deelnemers af. Er waren lezingen en workshops te volgen. Deelnemers konden er ook bij zijn met een livestream. De jaarlijkse trofee van de Wadvaarders gaat deze keer naar de Stichting Netwerk Waterrecreatie.