Burgemeester Van de Pol houdt opties open in bestuurscrisis: "Ik denk na"

Het cv van Caroline van de Pol © Omrop Fryslân
De kans lijkt groot dat Caroline van de Pol opstapt als burgemeester van Terschelling. Komende week heeft ze een gesprek met commissaris van de Koning Arno Brok over haar al dan niet aanblijven.
Deze week liet de gemeenteraad van het eiland opnieuw weten niet verder met haar te willen, en ook de twee wethouders hebben het vertrouwen in Van de Pol opgezegd.
De 60-jarige Van de Pol, die in oktober 2020 benoemd werd tot burgemeester van Terschelling, zegt dat ze het gesprek met commissaris Brok wil afwachten en daarna een definitief besluit zal nemen.
"Ik denk na. Er zijn een tweetal mogelijke trajecten. Het ene is het zakelijke traject." ze doelt daarmee op het gesprek met Brok. "Ik weet niet hoe dat gesprek zich gaat ontwikkelen. Het tweede traject, en dat is waar ik over nadenk samen met mijn partner, is hoe ik er zelf in sta. Daar ga ik heel goed over nadenken."
Burgemeester Caroline van de Pol denkt na over twee mogelijke trajecten
De burgemeester zegt het jammer te vinden dat de raad niets heeft gedaan met het rapport van oud-staatssecretaris Geke Faber. Zij onderzocht in opdracht van de provincie de bestuurscrisis op het eiland.
Van de Pol is het ermee eens dat, als er niets verandert in de vertrouwenscrisis, doorgaan geen optie is. Ze blijft echter optimistisch. "Ik ben een ongelooflijk positief mens. Daarom vind ik het ook zo jammer dat het met die motie van wantrouwen is geëindigd, want uit het rapport blijkt dat ik niets verkeerd heb gedaan."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Caroline van de Pol.
Ze is teleurgesteld dat de raad zich niet heeft opengesteld voor de aanbevelingen in het rapport-Faber, maar vasthoudt aan de eigen overtuiging. "We hebben van de week 2,5 uur met elkaar een raadsvergadering over dit onderwerp gehad en de uitkomst stond al vast. En misschien al twee weken of misschien wel al vier maanden."
De aanleiding voor de vertrouwenscrisis op Terschelling is vertrouwelijk
De burgemeester zegt nog steeds geen idee te hebben waarom het vertrouwen in haar is opgezegd. Volgens haar werd dat ook niet duidelijk bij de laatste raadsvergadering.
"Dat is dus niet boven tafel gekomen", benadrukt ze.
Eind oktober zei de raad het vertrouwen in Van de Pol ook al eens op. "Daar heeft dit mee te maken", zegt ze. Wat dat dan precies is, wil ze niet kwijt. "Ik zou het persoonlijk heel prettig vinden als de vertrouwelijkheid eraf ging. Laat ik het zo zeggen, als de vertrouwelijkheid eraf is, dan is dat in mijn voordeel en niet in het voordeel van een ander."
Waarom zou ik met modder moeten gooien?
Caroline van de Pol, burgemeester van Terschelling
Die vertrouwelijkheid zou haar schade toedoen, maar verder wil Van de Pol er geen woorden aan vuilmaken.
"Waarom zou ik met modder moeten gooien? Ik vind het niet fijn om in de openbaarheid mensen misschien wel te beschadigen. Ik laat het voor wat het is. Als het mij beschadigt, dan moet dat maar. Het komt vanzelf een keer bovendrijven."
Van de Pol zegt een heleboel ondersteunende reacties te krijgen. "Ik heb, dat had ik eind september al en nu weer, zoveel bijzondere reacties ontvangen. Er zijn ook mensen die op social media hun profielfoto op zwart hebben gezet, omdat het een zwarte dag is. Ik hoorde dat er een Terschellinger vlag op zijn kop hangt. Ik krijg zoveel steunbetuigingen."
"Ik was hartstikke boos", zegt Caroline van de Pol over het debat in september
Toch geeft ze ook toe dat haar optreden bij het debat over het evenementenbeleid in de gemeenteraad vorig jaar niet was zoals dat hoort bij een burgemeester.
"Ik ben dat debat in september met gestrekt been ingegaan. Dat had niet zo gemoeten. Ik was hartstikke boos. En het is niet slim om te debatteren als je boos bent. Het is ook niet erg burgemeesterlijk, maar misschien mag je het wel menselijk noemen. Ik had dat natuurlijk een stuk diplomatieker moeten aanpakken."
Het besluit om wel of niet te stoppen als burgemeester van Terschelling denkt Van de Pol komende week te nemen. Lang zal ze in ieder geval niet thuis blijven zitten, zegt ze.
"Als er hier een deur dichtgaat, gaat er elders weer één open."
De cartoon over Caroline van de Pol © Omrop Fryslân