Offingawier wantrouwend over plannen aanpak verkeersoverlast in het dorp

Berendt Boschma van Plaatselijk Belang en twee bewoners © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De bewoners van het dorp Offingawier reageren wantrouwend op plannen om de verkeersveiligheid in het dorp te verbeteren. Súdwest-Fryslân heeft toegezegd naar de verkeerschaos in het dorp te kijken. Maar dat doen ze al jaren, zeggen de bewoners.
"Kijk, er gaan alweer een paar de stoep op", zegt Maria Poiesz uit Offingawier terwijl ze naar de Fiifgeawei wijst. Die weg wordt gebruikt om van Sneek bij De Potten te komen, of om binnendoor naar Jirnsum te rijden. Het is een kleine weg waar vrachtwagens, zwaar landbouwverkeer en veel toeristen op rijden.
Poiesz woont al 30 jaar in het dorp en ziet het verkeer veranderen. "Ik zit zelf in een scootmobiel en moet dus eigenlijk op de stoep. Dan komt net het verkeer bij je langs en dan scheelt het soms maar millimeters. Die banden van de trekkers komen dan boven mij uit. Ik voer me totaal niet veilig als ik van de ene plek naar de andere ga. Ik rijd nu dus ook maar met de scootmobiel op de weg, want dan moet het verkeer wel wachten."
Offingawier wantrouwig op gemeente na besluit om verkeersoverlast aan te pakken
"Wij willen gewoon een weg om het dorp heen," zegt Berendt Boschma van Plaatselijk Belang, terwijl hij in het centrum van het dorp naar het verkeer staat te kijken. "Het houdt het dorp al jaren bezig. Er is zelfs iemand die nu wil verhuizen, want die is er klaar mee."

"Kijk gewoon naar een weg om het dorp heen"

De gemeente gaf eerder deze week aan dat men de weg wil aanpakken, maar dat zorgt niet voor een feeststemming in het dorp. "Dat geeft natuurlijk wel een beetje blijdschap, maar er lag al een heel goed plan. Nu zijn er verkiezingen geweest en komen er weer volledig nieuwe plannen."
Er liggen twee scenario's waar ze naar willen kijken. "De tweede willen we eigenlijk al niet, want dan moeten ze veel te veel land gebruiken. Kijk gewoon naar een weg om het dorp heen. Dat werkt het beste, denken wij."