Minder verkeersdruk als A7 weer gedeeltelijk opengaat? "Dat is koffiedik kijken"

Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de drukte op lokale wegen gaat afnemen als een deel van de A7 halverwege februari weer opengaat. Maar zolang er nog geen definitieve oplossing is, blijft ook daar sprake van verkeersdruk, waarschuwen ze.
"Er gaat minder verkeer op de omleidingsroutes rijden. Een deel gaat via de tunnelbak", zegt Dirk de Baan van De Baan Verkeersadvies, "maar de vraag is: hoeveel dan?"
'A7 straks snelste route'
"Een belangrijk deel zal niet voor de omleidingsroutes kiezen. Dan wordt het op de A7 mogelijk filerijden", stelt De Baan.
Momenteel is de A7 tussen Sneek en Joure helemaal afgesloten. Dit komt doordat er een deel van de Prinses Margriettunnel omhoogkwam. Het zorgde voor drukte op de omleidingsroutes langs Oppenhuizen en Uitwellingerga en op de weg door Hommerts-Jutrijp.

Anne van der Meer van Rijkswaterstaat verwacht dat de drukte af zal nemen. "Veel mensen kennen de A7. Als het watersportseizoen straks begint, zullen de bruggen op de omleidingsroutes weer wat vaker openstaan. De A7 is dan de snelste route, daar zullen veel mensen gebruik van maken. "
Opstoppingen op de A7?
In de Prinses Margriettunnel zal vanaf midden februari één rijstrook per richting beschikbaar zijn voor het verkeer. In de tunnel geldt dan wel een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur.
"Dat is nodig om veilig te kunnen werken. Je wilt geen ongelukken hebben", legt Van der Meer uit. Volgens Johan Vermeeren van verkeersadviesbureau VAGN kunnen de maatregelen leiden tot opstoppingen op de A7.
"Op het moment dat er veel meer verkeer is dan de wegcapaciteit, dan loop je het risico op filevorming. Met name in de staart van onverwachte files is dat gevaarlijk. Dan kunnen er ernstige ongelukken gebeuren."
Rijkswaterstaat heeft daar echter over nagedacht, zegt Van der Meer. "Ver voor de tunnel zullen we aangeven dat de versmalling eraan zit te komen. Ik kan me voorstellen dat de snelheid er langzaam uitgehaald wordt, maar deskundigen zijn dat nog aan het onderzoeken."

Als er op de A7 ook geen sprake van doorrijden is, zullen automobilisten dan niet voor de omleidingsroutes kiezen. "Als mensen straks weer over de A7 kunnen en ze komen in de file, dan bestaat het gevaar dat ze denken: 'is dit voor mij wel de beste route?'", zegt De Baan.
"Het wordt een herverdelingsproces van het regionale verkeer. Ik verwacht dat het langeafstandsverkeer wel via de A7 zal gaan, Het kan ook zo zijn dat mensen bijvoorbeeld via de A7 gaan en dan zien dat het nog steeds vertraging oplevert. Mogelijk gaan ze dan kijken of het rustig is op de omleidingsroute. Het is lastig in te schatten hoe dat gaat verlopen."
Dat mensen misschien toch voor de omleidingen kiezen, vindt Van der Meer geen probleem. "Die blijven ook om het verkeer te kunnen spreiden." Rijkswaterstaat adviseert automobilisten dan ook om vooraf te checken wat voor hen de meest gunstige route is.
Mogelijk weken wennen
Volgens De Baan hebben mensen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. "Er zijn twee opties mogelijk: een omleidingsroute of via de A7. Beide opties leveren waarschijnlijk vertraging op. Het kan even duren voordat mensen in de gaten hebben of ze eerder moeten vertrekken of de andere route moeten nemen. Dat is een proces."
Van der Meer van Rijkswaterstaat sluit zich daarbij aan. "Mensen zullen moeten wennen aan de verkeerssituatie. Het kan wel een week duren voordat je doorhebt wat voor een specifieke situatie het beste is."

Tot die tijd is het volgens Vermeeren van VAGN "koffiedik kijken" of de verkeersdruk op de omleidingsroutes echt flink afneemt. Dat het openstellen van een deel van de A7 wel wat verlichting op de lokale wegen gaat bieden, staat volgens deskundigen echter vast.
Wanneer de A7 precies weer beschikbaar is voor verkeer, is nog niet bekend. Rijkswaterstaat rekent nog steeds op half februari. De Prinses Margriettunnel werd de afgelopen tijd gestabiliseerd met zandzakken. Het omhoogkomende segment is daardoor zo goed als helemaal teruggezakt naar zijn oorspronkelijke positie. Nu wordt er gewerkt aan het weghalen van een deel van die zakken.