Hertenkampen moeten langzaamaan verdwijnen: in Kollum begrijpen ze daar niets van

Anne Wobbes voert de herten © Omrop Fryslân
Hartenkampen moeten geleidelijk verdwijnen. Door nieuwe maatregelen van het kabinet is het vanaf 2024 verboden om met herten te fokken. Alleen de al levende herten mogen voorlopig nog blijven.
De dieren worden van de zogenaamde hobby- en huisdierenijst gehaald. Volgens het Ministerie van Landbouw en Natuur horen herten in de vrije natuur te leven, niet in een hertenkamp of op een kinderboerderij.
De herten die daar nog zijn, kunnen echter niet zomaar worden uitgezet. Maar als ze doodgaan, mogen er geen nieuwe meer komen. Langzamerhand zullen de hertenkampen dus zonder herten komen te zitten.

'Bambi-gevoel'

Minister Piet Adema van Landbouw en Natuur begrijpt het ' Bambi-gevoel ' dat mensen koeien van hertenkampen, zegt hij tegen de NOS. Maar volgens hem moeten herten in het wild leven. Adema kreeg wel kritiek van de VVD, BBB, SGP en PVV. Ze zeggen niet te begrijpen dat hertenkampen die soms al honderden jaren bestaan, niet meer mogen blijven.
Bij Hertenkamp Kollum is men niet blij met de nieuwe regels
Kollum heeft al meer dan 50 jaar een hertenkamp. Vrijwilliger en beheerder Anne Wobbes vindt het dan ook vreemd dat de herten op termijn weg moeten: "Dat is niet zo leuk. En onnodig. Maar ja, het is de wet. Die beesten doen alleen helemaal niks joh, daar is niks gevaarlijks aan. Deze hertjes hebben hier een hartstikke mooi leven."
Het hertenkamp heeft zeven vrijwilligers die de dieren voeren. Elke dag krijgen de herten, maar ook nandoe's, wallabies en kippen biks en brood. "Maar zonder de herten wordt het wel minder. Ze horen er bij. Er zullen andere dieren voor terugkomen, maar een hertenkamp zonder herten is ook apart."
Vrijwilligers van hertenkamp Kollum aan de kofje. Rechts Anne Wobbes. © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Het hertenkamp hoort ook bij het dorp, zegt Paul Maasbommel: "Er zijn ontzettend veel mensen die overdag met de kinderen of kleinkinderen langskomen."
Maasbommel begrijpt ook niet terug het ministerie de maatregelen wel: "Ik denk dat als we deze dieren in het wild zouden vrijlaten, we ze niet meer terug zullen zien. De meeste zijn zo in gevangenschap geboren, die zijn altijd zo geboren. Wat is er op tegen om dat rustig verder te laten gaan?"

Hoe verder

Zowel Wobbes as Maasbommel begrijpen dat er ook hertenkampen zijn waar te veel dieren zitten of te weinig ruimte hebben. En dat daar wat aan wordt gedaan, begrijpen ze ook.
Maar volgens hen hebben de herten hier ruimte genoeg. Nu zullen ze nadenken over de toekomst: "Het zal wel altijd het Hertenkamp blijven heten. Maar over zo'n 10-15 jaar zullen we geen herten meer hebben. We willen mensen dit vertier blijven bieden, dus we moeten er diep over nadenken hoe we dat gaan doen."