Chalets voor opvang van Oekraïeners bij De Wetterpôlle open, plaats voor 127 mensen

© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
127 Oekraïense vluchtelingen worden vanaf vrijdag opgevangen op camping De Wetterpôlle in Leeuwarden. Op het terrein op De Hemrik zijn chalets neergezet om de mensen onder te brengen. Die zijn ingericht voor Oekraïners die zichzelf kunnen redden.
Vanaf vrijddag worden er Oekraïners opgevangen in chalets bij De Wetterpôlle
De chalets zouden eigenlijk halverwege december al klaar zijn, maar dat liep vertraging op zegt manager van de opvang Anna van Lang. "Er zijn altijd dingen die uitlopen. De stroomvoorziening, de elektriciteit. Alles moet op zijn plek vallen. Dus we zijn heel blij dat we vandaag los kunnen."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
De vluchtelingen zijn al gewend in Leeuwarden, de meesten komen uit de opvanglocatie Nieuw Mellens. In de chalets kunnen de Oekraïeners zelf eten koken en kleren wassen. "Ik vind het heel fijn dat ze toch een beetje meer hun eigen plek hebben", zegt Van Lang. "Ze hebben wat meer privacy en mogen zelf ook gewoon lekker koken."

Nieuwe toekomst

De bewoners hebben er zin aan, zo merkt Van Lang. "Er kwam vanochtend een bewoonster naar mij toe en die zei: 'dank jullie wel voor al jullie zorgen. Vandaag begint onze nieuwe toekomst'. Dat is toch prachtig."
De Oekraïeners kunnen maximaal een jaar worden opgevangen op de camping.