Koloniën van Weldadigheid krijgen plaats op Canon van Nederland

Gedeputeerde Nelleke Vedelaar en directeur Friso Visser van museum De Proefkolonie laten het canonbordje zien. © Lourens Looijenga
De Koloniën van Weldadigheid zijn opgenomen in de Canon van Nederland. Dat is een overzicht van belangrijke momenten en plaatsen in de Nederlandse geschiedenis.
Nu de Koloniën van Weldadigheid een plekje hebben gekregen op de canon, rekent directeur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid erop dat het verhaal over de koloniën breder bekend zal worden.

Bron voor geschiedenisboeken

"In de geschiedenisboeken wordt er tot nu toe niet veel over geschreven. De canon is een hele belangrijke bron voor het onderwijs en dus ook voor geschiedenisboeken. Daardoor denk ik dat er meer mensen weet van zullen krijgen."
De koloniën werden in 1818 opgezet als sociaal experiment om de armoede te bestrijden. Mensen moesten er werken, en dan kregen de kinderen een opleiding.
De Koloniën van Weldadigheid liggen voor het grootste deel in Drenthe, maar ook de Oostvierdeparten bij Noordwolde horen erbij. Verder liggen er nog koloniën in België.
"De basis van de verzorgingsstaat ligt in Frederiksoord en omgeving", stelt Wiersma, "maar bijna niemand weet dat. Het opvoeren in de canon helpt enorm bij het vertellen van dit bijzondere stukje geschiedenis."
De officiële aansluiting vond donderdag plaats in museum de Proefkolonie in Frederiksoord. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar en schoolkinderen van OBS De Kievitshoek uit Wilhelminaoord hebben de aansluiting bij de canon met het onthullen van een bordje bevestigd.
In 2021 kregen de Koloniën van Weldadigheid ook al een UNESCO-werelderfgoedstatus. Het aantal mensen dat een bezoek brengt aan de koloniën zit in de lift. In de afgelopen jaren is het aantal bezoekers met 500 procent gestegen, stelt Wiersma.