Isabel (10) plaatst tijdcapsule met eigen tekening bij nieuwe sluis in Afsluitdijk

Isabel (10) is zeer onder de indruk van het imposante bouwwerk © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Een van de grote projecten bij de verbouwing van de Afsluitdijk is het plaatsen van een nieuwe keersluis bij Kornwerderzand. Deze keersluis bestaat uit een 950.000 kilogram zware roldeur die bij extreem hoogwater in de vaarweg kan worden gereden.
Om dit grote bouwwerk extra bijzonder te maken, is er een tijdcapsule met tekeningen van Friese kinderen geplaatst.
Isabel stopt haar tekening in de tijdcapsule © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De tekening van de 10-jarige Isabel uit Sneek was door Rijkswaterstaat uitgekozen om in de tijdcapsule te doen. Ze mocht mee naar de bouwput om deze er zelf in te doen.
Isabel had bijna niet geweten dat ze was gekozen. "Mijn vader had haast het mailtje van Rijkswaterstaat weggegooid", vertelt ze. "Gelukkig had hij dat niet gedaan. Ik was superblij toen ik het hoorde."
Tijdcapsule met kindertekening geplaatst bij nieuwe sluis Afsluitdijk
Het was een hele tocht naar de bodem van de ruim 16 meter diepe bouwput. Daar kreeg Isabel uitgebreid uitleg over de keersluis. Ze was erg onder de indruk.
"Ik vind het echt supercool en het is zo groot."
Het lijkt niet op de foto's die Isabel heeft gezien, zegt ze. "En ik vind het echt een hele grote eer dat ik hier mag staan."
De roldeurkas voor de keersluis is enorm © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De tijdcapsule wordt naast de rails voor de roldeur in de vloer geplaatst en afgedekt met beton. Het grote bouwwerk is berekend op een levensduur van 100 jaar.
Isabel fantaseert al over wat er gebeurt als de capsule weer boven water komt. "Het zou wel heel toevallig zijn, maar dat ze dan denken van 'hé, dat was mijn over-overgrootoma'. Dat zou wel cool zijn."
De tijdcapsule verdwijnt in de betonvloer © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De keersluis in Kornwerderzand moet eind dit jaar klaar zijn.