Eerste eredivisieduel in anderhalf jaar voor Cambuurkeeper Ruiter: "Een beloning"

Robbin Ruiter op het trainingskamp van Cambuur in Spanje © Dijks Fotografie
Het is 529 dagen geleden dat Robbin Ruiter voor het laatst een eredivisiewedstrijd speelde. De keeper van SC Cambuur komt vanavond weer in actie in het degradatieduel met FC Groningen.
De technische staf van de Leeuwarders geeft voortaan de voorkeur aan Ruiter na een reeks van fouten van João Virgínia. De Portugees was de eerste 17 wedstrijden van het seizoen de eerste keeper.

Begon als tweede keeper

Maar garanties dat Ruiter wel foutloos is, heeft Sjors Ultee natuurlijk niet. Toch kiest de trainer voor een keeperswissel. Tot blijdschap van Ruiter. "Je staat elke dag op het veld om wedstrijden te mogen spelen. Ik was hier voor een bepaalde rol gekomen en dat heb ik met alle liefde gedaan. Uiteindelijk wordt dat nu beloond."
Die 'bepaalde rol' waar de geboren Amsterdammer op doelt, is de rol van tweede keeper. Want daarvoor is hij binnengehaald aan het begin van het seizoen.
Dat zijn rol nu verandert, betekent niet dat Ruiter zich anders zal gedragen. "Ik bereid me elke week hetzelfde voor op de wedstrijden. Het moment dat je het mag laten zien is een beloning, maar er zal niet heel veel veranderen voor mij."
Keeper Robbin Ruiter maakt tegen FC Groningen zijn eredivisiedebuut
Toen Ultee de beide keepers dinsdag vertelde dat ze omwisselen, reageerde hij naar eigen zeggen 'vrij rustig'. Ruiter wil niet zeggen of hij de wissel zag aankomen. "Dat is vragen naar de bekende weg. Tuurlijk zie je dat het elftal niet lekker draait", zegt de 35-jarige Ruiter.

"Voor het echie"

"We zijn heel hecht met het keepersgroepje, met Brett (Minnema, derde keeper, red.), Peter (van der Vlag, keeperstrainer) en João. Voor mij is het zaak geweest João te helpen en te pushen", vertelt Ruiter, die eerder onder contract stond bij FC Volendam, FC Utrecht, Sunderland, PSV en Willem II.
Zijn laatste officiële wedstrijd speelde Ruiter op 19 oktober in de beker tegen Rijnvogels. Toch is hij er klaar voor.
De wedstrijd tussen FC Groningen en SC Cambuur begint donderdagavond om 18.45 uur. Omrop Fryslân doet op de radio live-verslag in een extra sportprogramma. Dat begint om 18.30 uur. Vanuit de Euroborg verzorgt sportverslaggever Andor Faber het commentaar.
Zijn eredivisiedebuut in het geelblauw wordt wel meteen een vuurdoop voor Ruiter. Want FC Groningen staat maar twee plaatsen boven hekkensluiter Cambuur. De ploeg van trainer Dennis van der Ree heeft drie punten meer dan Cambuur. "Je kan het van twee kanten uitleggen", weet Ruiter.
De eerste kant is dat er gezien de ranglijst veel druk op het duel staat. Ruiter: "Aan de andere kant staan we in een positie waarin we niet heel veel meer te verliezen hebben. Dan denk ik: ga lekker vrijuit spelen en laat zien wat je kan."
João Virgínia met rechts naast hem Robbin Ruiter © Orange Pictures
Want dat Cambuur goed kan voetballen, weet Ruiter maar al te goed. "Als je dagelijks op de training kijkt, denk ik dat we hartstikke goed kunnen voetballen. Het is er alleen nog niet altijd uitgekomen. Laat Groningen het begin zijn van een mooie reeks."

Geen reactie van Virgínia

Virgínia was teleurgesteld en wilde daarom niet reageren voor de camera van Omrop Fryslân. Ultee wilde wel zeggen hoe de Portugees reageerde: "Chagrijnig, maar op een goede manier. Hij zat gelijk in een modus van: ik ga elke training zorgen dat ik het zo goed doe, dat je gaat leiden over je keuze."