Meerderheid Terschellinger gemeenteraad wil ontslag burgemeester Caroline van de Pol

Caroline van de Pol © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Een meerderheid van de Terschellinger gemeenteraad wil van Caroline van de Pol af. De burgemeester won het vertrouwen van de oppositie, maar VVD en Plaatselijk Belang zegden het vertrouwen definitief op.
Van de Pol maakte fouten, maar de afgelopen maanden toonde ze wel verbetering, zo vond de oppositie. "Er zijn wel basiscondities, er mag een verwachting van bestuursvaardigheden zijn", zegt Hendrik van der Wielen van het CDA.
"Hierin is het zaak verbeterpunten te signaleren en hieraan te werken. In onze optiek heeft de burgemeester al stappen in die richting gezet." Zijn CDA kwam samen met Samen Terschelling en PvdA met een motie. Daarin staat onder andere dat het contact en de rolverdeling duidelijker moet worden. Maar niet dat er geen vertrouwen meer is in de burgemeester.
Van de Pol bij de Terschellinger gemeenteraad © Omroep Zilt, Lennard Geerts
PvdA had dat vertrouwen eerder niet. "We zijn tot de conclusie gekomen dat het steunen van deze motie geen goede beslissing is geweest", zegt Jan-Willem Adams. Volgens hem moet er een professionaliseringsslag komen in het Terschellinger bestuur. "Er moet van ons verwacht worden dat we persoonlijke gevoelens kunnen scheiden."
Ook Samen Terschelling veranderde van standpunt. "We moeten onszelf eens goed in de spiegel; doen we het wel goed", vroeg fractievoorzitter Gossen Bos zich af. "Als we de burgemeester naar huis sturen, zijn er alleen maar verliezers", zo zei hij.

VVD heeft geen vertrouwen meer

De VVD, de partij fan Van de Pol, zag er heel anders naar. "In onze ogen zijn er twee opties: we gaan door met het gevolg dat er weinig vertrouwen is. Of we maken de moeilijke beslissing het vertrouwen definitief op te zeggen."
Van de Pol zelf kwam met excuses voor een voorval tijdens een eerder debat. "Ik was gewoon hartstikke boos. Dat is niet heel erg burgemeesterlijk, maar het is menselijk." Ze hoopte toch gewoon verder te kunnen als burgemeester, maar hun collega's in het college dachten daar anders over. Wethouders Gea van Essen en Jeltje Hoekstra hebben geen vertrouwen meer in de burgemeester.

Lekken

Volgens Hoekstra heeft Van de Pol vertrouwelijke zaken uit het college gelekt. "Onze voorzitter heeft ons vertrouwen beschaamd, en niet andersom. Een college dat zoveel op het bordje heeft, moet volledig kunnen vertrouwen op de voorzitter."
De VVD en Plaatselijk Belang besloten het vertrouwen in Van de Pol definitief op te zeggen. Die partijen hebben een meerderheid en dus vroegen ze in een motie om het ontslag van de burgemeester. De beslissing daarover ligt bij de minister van Binnenlandse Zaken en commissaris van de Koning Arno Brok.
Binnen de raad zorgt het ontslag in ieder geval niet voor betere relaties. "Dit is een zwarte dag", zo zegt Bos van Samen Terschelling.