Expert ziet spionagegevaar bij Visser BV: "Informatie op presenteerblaadje"

Legervoertuigen van Visser BV in Leeuwarden © CAMJO media
Het is hoogst opmerkelijk dat het Leeuwarder bedrijf Visser BV onder de ogen van de Chinezen auto's maakt voor het Nederlandse leger. Dat zegt veiligheidsexpert Danny Pronk van SoSecure International.
Visser BV is in opspraak gekomen, omdat het bedrijf legervoertuigen voor Defensie maakt terwijl het al tien jaar in handen is van het Chinese staatsbedrijf CIMC. Op deze manier kan China aan vertrouwelijke en gevoelige informatie komen, denkt Pronk.
"Doordat Visser in Chinese handen is, krijgt ook de Chinese staat toegang tot de locatie, het bedrijventerrein, de medewerkers van het bedrijf en met name ook tot de informatie die eventueel voorhanden is binnen de bedrijfsomgeving."

Maatregelen nemen

Volgens Pronk, die in het verleden heeft gewerkt voor de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, geeft het de Chinese staat specifieke inzichten in welke apparatuur de Nederlandse krijgsmacht gebruikt. "Daar kan de Chinese overheid zijn voordeel mee doen. Bijvoorbeeld door tegenmaatregelen te nemen of bepaalde capaciteiten te ontwikkelen waarmee ze het ons lastig kunnen maken of onze optredens zelfs kunnen verstoren."
Leeuwarder bedrijf Visser BV in opspraak geraakt
Volgens Pronk moet Nederland snel maatregelen nemen. "Je zou kunnen denken aan het afschermen van de toegang tot bepaalde gevoelige informatie die voor Defensie van vitaal belang is. Dat je die informatiehuishouding beter beveiligt."
Je reikt het ze op een presenteerblaadje aan en je zet in virtuele zin drie deuren wagenwijd open.
Danny Pronk, veiligheidsexpert
Het verwondert hem dat er niet al eerder maatregelen zijn genomen. "Het heeft me verbaasd dat er rondom 2013, toen die bedrijfsovername plaatsvond, geen belletjes zijn gaan rinkelen. En dat dat geen aanleiding is geweest om proactief een risicobeoordeling op te stellen."
"Je reikt het ze op een presenteerblaadje aan en je zet in virtuele zin drie deuren wagenwijd open", zegt Pronk. "Je verschaft toegang tot het bedrijventerrein, tot de medewerkers van het bedrijf en tot de informatie die aanwezig is binnen dit bedrijf en het bedrijfsproces."
Het bedrijf Visser BV in Leeuwarden heeft van het ministerie van Defensie te horen gekregen dat het geen commentaar mag geven.

Vragen van de VVD

Tweede Kamerlid Peter Valstar heeft schriftelijke vragen over Visser BV gesteld aan de minister van Defensie. Hij hoopt donderdag in het debat met minister Kajsa Ollongren antwoorden te krijgen.
"Mijn belangrijkste vraag is: waarom is het bedrijf sinds de Chinese overname en sinds dat er een Chinees aan het hoofd staat niet opnieuw gescreend? Waarom is Defensie daar ook niet in gekend toen er überhaupt sprake was van deze overname? En ik ben ook heel erg benieuwd welke gegevens zijn weggelekt."
Volgens Valstar liggen er nog veel opdrachten van Defensie bij Visser. "Ik denk ook niet dat Defensie het kan gebruiken dat dit bedrijf uit het klantenbestand komt te vervallen, want ze leveren ontzettend nuttig werk."

Meer bedrijven

Hij denkt dat het probleem bij wel meer Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen speelt. "Zowel Rusland als China proberen in de economische haarvaten te komen, met name China. De MIVD waarschuwt daar ook al langere tijd voor. Dat maakt het extra pijnlijk dat het bij zo'n bedrijf, dat nota bene aan Defensie levert, het mogelijk is om in Chinese handen te komen."