Vijf adressen op Terschelling worden overgeslagen bij aanleg glasvezel

Heartbreak Hotel ligt te ver weg voor glasvezel, vindt Glaspoort © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Bij de aanleg van glasvezel op Terschelling worden vijf adressen overgeslagen. Die liggen in het buitengebied en dat vindt het bedrijf Glaspoort te duur.
Bijna heel Nederland wordt aangesloten op glasvezel en ook op Terschelling komen kabels voor snel internet. Maar die gaan niet naar bijvoorbeeld It Heartbreak Hotel. En die hebben al slecht internet, vertelt Cedric Hartendorp: "We zitten met een hele oude telefoonkabel, die is te lang voor een goede verbinding."
Hij hoopt op een oplossing: "We leven in 2023. Zonder internet kan ik mijn bedrijf niet voeren, al het betalingsverkeer gaat via internet. Zonder internet ben ik nergens."
Cedric Hartendorp © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Hartendorp zou zelf wel internet kunnen aanleggen, maar dat is niet gratis: "Dan moet ik een kabel graven, elke 500 meter moet er een versterkingskastje tussen. Dat is te duur."
En ook glasvezelbedrijf Glaspoort vindt de aanleg van buitengebieden te duur. "De afstand tot de infrastructuur van de uitlopers is zo lang, dat de kosten heel hoog worden", zegt ceo Jan-Willem Scheerder. "We willen ze wel aanleggen, maar dan moet er gekeken worden hoe de kosten voor ons gedekt worden."
Voor de aanleg is in totaal 155.000 euro nodig. "We zoeken naar geld", vertelt wethouder Jeltje Hoekstra. "We hebben daar geen potje voor waar we even uit kunnen putten."
Terschelling heeft bij de provincie een aanvraag ingediend voor geld. Daar moeten Gedeputeerde Staten nog over besluiten.