Raadslid schrikt van opmerkingen over noodopvang: "Alsof we hier wilde beesten krijgen"

Zo'n honderd mensen waren aanwezig bij een informatiebijeenkomst over de noodopvang in Kollum © RTV NOF
Zo'n honderd belangstellenden zijn afgekomen op een informatieavond over de noodopvang in een voormalig gebouw van het Lauwers College in Kollum. Er waren ook meerdere raadsleden aanwezig.
Omwonenden hadden vooral veel praktische vragen. "Vragen als: hoe gaat het er precies uitzien? Is er genoeg verlichting en mogen de kinderen gewoon met elkaar spelen?", vertelt burgemeester Kramer. "Ik merkte ook dat mensen de informatie waardeerden."
Er waren ook mensen op de informatieavond afgekomen die niet uit de omgeving van de mogelijke opvanglocatie komen, maar toch hun onvrede wilden uiten. Kramer: "Die mensen stellen ook vragen, die houd je natuurlijk niet tegen. We willen alles open en transparant doen. De keerzijde daarvan is dat er dan ook mensen op afkomen die niet in de buurt wonen, maar wel een mening hebben."
Er is gelukkig ook een groep die het hart wel open heeft voor de medemens.
Liesbeth Vellinga (ChristenUnie)
Ëén van de aanwezige raadsleden, was Liesbeth Vellinga van de ChristenUnie. Zij is geschrokken van bepaalde opmerkingen van een aantal aanwezigen. "Er leeft hier onder - ik hoop - een heel kleine groep mensen een idee alsof we hier wilde beesten krijgen. Maar hier komen medemensen, mensen op de vlucht. Dit raakt me echt."
De vluchtelingen verdienen een fatsoenlijke opvang, zegt Vellinga. "Die hulp zijn we aan elkaar verschuldigd. Al het gedoe in de wereld kunnen we hier vanavond niet oplossen, maar we zijn allemaal mensen. Er is gelukkig ook een groep die het hart wel open heeft voor de medemens."
Needopvang Kollum zorgt voor uitgesproken reacties
Op de informatieavond waren ook veel omwonenden die geen vragen hadden, maar gewoon de informatie wilden ontvangen. "Het is allemaal heel kort dag: afgelopen vrijdag viel de brief op de deurmat", vertelt één van hen.
"Vanavond zitten we hier en donderdag neemt de raad al een besluit. Maar wat ik heb meegenomen, is dat de veiligheid zo goed als gegarandeerd is. Er lopen 24 uur per dag bewakers rond. Dus dan moeten we die paar maanden noodopvang maar accepteren."
Hij begrijpt dat de opvang nodig is: "De gemeente krijgt dit uiteindelijk ook opgedrongen van de regering, dus die moet ook met een plan komen."

Maximaal 75 vluchtelingen

Donderdagavond moet de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân aangeven of er nog wensen of bedenkingen zijn over de crisisnoodopvang in het gebouw aan de Johannes Bogermanstraat.
Volgens het college van burgemeester en wethouders is de locatie geschikt voor de opvang van maximaal 75 vluchtelingen. Het gebouw kan in vier weken gereed worden gemaakt.
Het gebouw waar vroeger het Lauwers College Kollum in zat © Google Street View