Andries Noppert zegt nee tegen The Passion: "Maar aan dit programma wil ik wel meedoen"

© Orange Pictures
Er is na het WK voetbal veel op Heerenveen-keeper Andries Noppert afgekomen. Bijzondere verzoekjes ook. Zo vroeg The Passion of hij mee wilde doen en vroeg Kinderen voor Kinderen of hij wilde komen. Tegen bijna alles zegt Noppert nee, maar aan één programma zou hijzelf graag mee willen doen.
Sinds het WK in Qatar komen er allemaal verzoekjes bij de media-afdeling van sc Heerenveen. Noppert somt ze op: "Van Stuk TV heb je het programma De Kluis. Ik heb een verzoek gekregen van The Passion, Rooijakkers over de vloer. Zelfs Kinderen voor Kinderen belde."
Maar tegen bijna alles zegt de keeper nee. Omdat het anders te druk is, maar ook om zichzelf te beschermen. "Van het meeste word je zelf niet beter, denk ik." Maar dat niet alleen. "Volgens mij komen er niet veel voetballers veel op televisie. Dus ik heb tegen de meesten nee gezegd."

Het Jachtseizoen wel een serieuze optie

Er is echter een programma dat Noppert wel wat lijkt. "Ik heb wel gezegd tegen de media-afdeling van Heerenveen: Het Jachtseizoen, dat vind ik wel heel leuk. Dus als ik daar aan mee mag doen, zou ik dat wel heel graag willen. Dat vind ik gewoon leuk om naar te kijken. Maar programma's als RTL Boulevard. Daar zeg ik nee tegen."
Maar acteren in The Passion dan? "Nou, nee, dankjewel." En Kinderen voor Kinderen? Dan moet je misschien zingen? "Ja, nou ja, ik kan wel een beetje zingen. Maar dat moet maar niet.
Andries Noppert over zijn nieuwe leven
Het geeft allemaal maar aan hoe erg het leven van de Jouster is veranderd. Het is niet meer zoals het ruim een jaar geleden was, toen hij nog tweede keeper was bij Go Ahead Eagles.
"Het is wel veel veranderd", zegt Noppert. "Het is niet zo dat je ergens komt, dat niemand je meer herkent. Vaak willen ze ook iets van je. In de vorm van een handtekening of foto. Dat is aan de ene kant heel leuk, maar soms heb je het liever niet. Maar dat moet je ook accepteren. Blijkbaar is dat mijn nieuwe leven, en dat is ook goed."

Niet altijd positief

Vaak is het positief en vaak ook wel leuk, maar dat vindt hij niet altijd. "Ik denk hoe meer je wordt herkend, hoe minder het wordt. Daar ben ik ook heel eerlijk in. Omdat het ook mooi is om ergens te komen en te doen en laten wat je wilt. Dat is nu niet meer. Maar je moet je voorstellen wat voetballers hebben die veel meer gepresteerd hebben. Ik kan mij niet voorstellen dat dat nog leuk is."
Andries Noppert in actie tegen USA op het WK © Orange Pictures
Dinsdag werd de nieuwe bondscoach gepresenteerd. Noppert heeft de persconferentie met Ronald Koeman niet gezien. "Ik heb er niet veel van meegekregen, maar het is heel simpel. Als er een nieuwe bondscoach komt, maakt die zijn eigen keuzes. Ik denk dat je al heel erg blij mag zijn dat je bij het Nederlands elftal zit."
Wel heeft Noppert al contact gehad met de keeperstrainer van Oranje Patrick Lodewijks. "Ja. En hij komt hier zo gauw mogelijk eens naartoe om een kopje koffie te drinken. En bij te praten."

Nog geen concrete interesse voor Noppert

Hoewel er veel op Noppert afkomt, zijn er nog niet veel clubs die op hem zijn afgekomen. "Nee, het is lekker rustig. Heerlijk. Dan kun je je gewoon focussen op wat je moet doen. Het meeste moet je niet eens willen horen. En als er wat concreet is, moeten ze zich bij de club melden en dat is nog niet gebeurd."
Andries Noppert over Oranje en de transferperiode
Dus hoe groot is de kans dat Noppert bij sc Heerenveen blijft? "Tot nu toe heel groot." Toch zou je voor een keeper die bij het Nederlands elftal heeft gespeeld en een foutloos WK heeft meegemaakt toch wat meer interesse verwachten. "Ik verwacht echt niet dat er een topclub op de stoep staat", zegt Noppert.
"En kijk, de transferperiode in de winter is wel heel anders dan in de zomer. Soms heb je dan ook paniekaankopen. Je moet er zelf ook een goed gevoel bij hebben, het moet passen. Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. En ik hoef hier niet weg, ik zit hier goed. Er moet wel echt iets moois voorbijkomen en dat is er tot nu toe nog niet."
De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en sc Heerenveen begint woensdagavond om 20.00 uur. Het duel is live te volgen in een extra sportprogramma op de radio. Het commentaar komt van verslaggever Roelof de Vries.