Ultee en supporters zijn vertrouwen kwijt in Virgínia, maar is dat wel terecht?

João Virgínia © Orange Pictures
De roep om een keeperswissel bij SC Cambuur werd onder de supporters de laatste weken steeds groter. Met als duidelijkste signaal het zingen van de naam van reservedoelman Robbin Ruiter tijdens de wedstrijd tegen Sparta, nadat João Virgínia na achttien minuten alweer twee tegentreffers om de oren had gekregen.
Trainer Sjors Ultee is nu ook overtuigd. Daarom staat in de komende wedstrijden Ruiter onder de lat. Maar toch blijft de vraag: Was Virgínia echt zo slecht?
Als we kijken naar het aantal tegentreffers, dan zijn er maar twee doelmannen in de eredivisie die vaker de bal uit het net moesten vissen. Virgínia kreeg 28 goals tegen, terwijl Stijn van Gassel van Excelsior Rotterdam 38 ballen doorliet en Filip Stankovic 42 keer werd gepasseerd. Allen speelden ze dit seizoen zeventien keer in de eredivisie.

Drie keepers voorkwamen meer goals

Een groot aantal Cambuursupporters had vraagtekens bij de kwaliteiten van de 23-jarige Virgínia, die al minuten maakte in de Premier League en de Champions League. Uit cijfers van sportstatistiekenbureau Opta blijkt echter dat er maar drie keepers meer doelpunten voorkwamen dan Virgínia.
Dat wordt berekend op basis van Expected Goals on Target. Daarbij wordt gemeten hoe groot de kans is dat een schot resulteert in een doelpunt. Dat gebeurt op basis van de kwaliteit van de locatie van de kans en de plek waar het schot uiteindelijk op goal komt.
Een schot dat zes meter in de hoek wordt geschoten, krijgt bijvoorbeeld een hogere waarde dan een schot van veertig meter dat recht op de doelman afkomt.

Geluk of kwaliteit?

Virgínia kreeg dus 28 doelpunten tegen, daarvan was één een eigen doelpunt. Die wordt niet meegenomen in de berekening. Op basis van de kwaliteit van de schoten zou Virgínia gemiddeld 30,3 doelpunten tegen moeten hebben gekregen. Daarmee heeft hij een positief saldo van 3,3 doelpunten.
Dat betekent dat de Portugees of geluk heeft gehad in de eerste helft van dit seizoen óf een bovengemiddelde kwaliteit heeft om schoten tegen te houden.

5. Andries Noppert sc Heerenveen 2,8
Het is de vraag of de intussen 35-jarige Ruiter dat beter had gedaan. In het seizoen 2020/21 speelde Ruiter tien wedstrijden voor Willem II in de eredivisie, daarin had hij een negatief saldo van 4,4 doelpunten.
Omgerekend naar 90 minuten kreeg Ruiter 0,44 doelpunten meer tegen dan je zou verwachten. Virgínia zit dit seizoen op een positief saldo van 0,17 doelpunten per 90 minuten.

Slechte passes

Naast dat geluk dus een factor speelt op deze ranglijst, zijn er natuurlijk meer kwaliteiten waar je een sluitpost op kunt beoordelen. Tegen Sparta leverde Virgínia bijvoorbeeld zomaar een bal in, dat uiteindelijk in een tegendoelpunt resulteerde. Dat is niet terug te zien in de bovenstaande cijfers.
Het is lastig om aan dit soort fouten een cijfer te hangen, maar wel is bekend dat de Cambuurkeeper in vergelijking met de andere doelmannen in de eredivisie qua percentage succesvolle passes op de dertiende plaats staat.

13. João Virgínia SC Cambuur 66,4%
Van de 673 passes die hij dit seizoen gaf, kwamen er 447 aan. Dat is een percentage van 66,4. Remko Pasveer doet het met 79,9 procent succesvolle passes het beste in de competitie, maar hij kiest van alle doelmannen het minst vaak voor een lange bal.
Op het gebied van lange ballen scoort Virgínia dan trouwens weer relatief goed. Met een succespercentage van 38,1 procent staat hij op de zevende plek.
João Virgínia luistert naar de supporters © Orange Pictures
De cijfers spreken dus niet per se in het nadeel van de Portugees. Mogelijk dat hij daarom ook niet veel moeite had om zowel na afloop van de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (0-3 verlies) als na de wedstrijd tegen Sparta (0-3 verlies) de teleurgestelde supporters te woord te staan.
Of Ultee goed doet aan de keeperswissel moet de toekomst uitwijzen. Donderdagavond wordt Ruiter voor het eerst getest. Dan staat er voor Cambuur een uitwedstrijd tegen directe concurrent FC Groningen op het programma.