Tientallen Friese ziekenhuisbedden bezet door patiënten zonder acute zorgvraag

© ANP
Tientallen bedden in Friese ziekenhuizen zijn bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben. Dat doet blijken uit een rondgang van Omrop Fryslân bij de Friese ziekenhuizen. Het aantal zou op dit moment variëren russen de 55 en 60 mensen die wachten op een overplaatsing, bijvoorbeeld voor verdere revalidatie.
Volgens de ziekenhuizen zijn het vooral ouderen die (te) lang blijven liggen. In het MCL in Leeuwarden wachten dagelijks gemiddeld 25 patiënten op een doorverwijzing. Al die mensen houden een ziekenhuisbed bezet. Twee jaar geleden waren dat er nog zo'n 15.
Andere Friese ziekenhuizen hebben ook met het probleem te maken. Zo geeft Tjongerschans in Heerenveen aan dat de wachttijd van deze patiënten verschilt van één dag naar uitschieters van tien dagen.

'Echt een zorg'

"We zien dat het de afgelopen jaren stijgt en dat is wel een knelpunt dat ontstaat", legt manager acute zorg Remko Seinstra van het MCL in Leeuwarden uit. "Daar maak ik me wel zorgen over. Als wij allemaal mensen hier hebben liggen die wachten op vervolgzorg, kunnen wij in potentie onze reguliere zorg niet meer uitvoeren. Dat is wel echt een zorg."
Friese ziekenhuizen worstelen met patiënten die een bed bezet houden, maar geen zorg nodig hebben.
"We zien dat het vooral gaat om ouderen", vertelt Seinstra. "In het ideale geval liggen die mensen één of twee dagen hier, niet langer. Dat is voor ons niet goed, maar ook voor henzelf. Zij kunnen verderop in de zorgketen veel beter geholpen worden, dus uiteindelijk is deze situatie voor niemand wenselijk."

Nij Smellinghe doet het anders

Alleen ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten meldt een daling van het aantal patiënten dat een bed bezet houdt. Dat komt doordat ze daar sinds een jaar intensief samenwerken met zorgorganisatie ZuidOostZorg. Die heeft, in hetzelfde gebouw als het ziekenhuis, een eigen afdeling. Patiënten die te goed zijn voor een ziekenhuisbed kunnen daar terecht.
Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten © Omrop Fryslân, Darshan Boerema
"Ouderen die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen maar geen specialistische zorgvraag meer hebben, stromen door naar ons", zegt regiomanager Karine van der Kraan.
De zogenoemde ATOO (Afdeling Tijdelijke Opname Ouderen) zit in hetzelfde gebouw als het ziekenhuis, maar wordt volledig bemand door de zorgorganisatie. "Wij kijken dan wat er nodig is om die patiënten in zeven dagen tijd goed naar huis te laten gaan."

Elk ziekenhuis een eigen ATOO?

Voordeel voor het ziekenhuis is dat er minder patiënten een bed bezet houden. Patiënten kunnen beter geholpen worden en voor ZuidOostZorg zit het voordeel in het feit dat er veel minder overleg met Nij Smellinghe nodig is. "Op deze manier komen mensen meteen op de juiste plek terecht", zegt Van der Kraan. "Dan kunnen wij direct de juiste zorg verlenen."
Moet elk ziekenhuis nu een eigen ATOO opzetten in samenwerking met lokale zorgorganisaties?
"Het probleem is van meerdere factoren afhankelijk", weet Van der Kraan. "Maar we zien dat deze afdeling invloed heeft op de ligduur van patiënten in het ziekenhuis. Wij denken dan ook dat dit een stukje van de puzzel is en willen iedereen oproepen hier ook mee te experimenteren."