Bom bij Surhuizum blijkt grote steen, maar onderzoek gaat door

De steen die uit de grond is gehaald bij Surhuizum © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Ze waren voor 95 procent zeker dat het een bom was, maar na onderzoek is duidelijk geworden dat het object in het weiland bij Surhuizum geen explosief is. Wat dan wel? Een stuk steen met ijzer erin.
Het vermoeden bestond dat er een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog in het weiland lag. Die zou afkomstig zijn van het Amerikaanse vliegtuig Sky Queen, dat op 28 juli 1943 werd neergeschoten.
Voor het opgraafwerk was het gespecialiseerde bedrijf Tavela naar Surhuizum gekomen. Vooronderzoek had al bevestigd dat er een object in de grond zat met de omvang van een bom. Het opgraafwerk maakte echter duidelijk dat het een steen is. Voor de zekerheid wordt nog wel verder gezocht op andere plaatsen.
De zoektocht naar de tiende bom bij Surhuizum werd opgezet door Bindert Helder. Als negenjarig jongetje zag hij dat de Sky Queen, die toen onderweg was naar Kassel in Duitsland, onder vuur kwam.
Bom bij Surhuizum blijkt grote steen te zijn
De Sky Queen stortte neer in het weiland. Daarbij kwamen negen van de elf bemanningsleden om het leven, de twee anderen zijn uit het vliegtuig gesprongen. Die hadden het bomluik geopend, om daardoorheen te ontsnappen.
Een van de bommen is echter niet ontploft, kwam Helder na onderzoek achter. "Ik was aan het zoeken naar de achtergrond van de mensen, maar toen kwam ik ook technische informatie tegen. Toen ontdekte ik dat er tien bommen waren, maar in het proces-verbaal stond heel nauwkeurig dat er negen bommen waren gevallen."
Bij zijn onderzoek stuitte Helder ook op scherven van de tiende bom. Waar die ligt, blijft echter de vraag. Mede daarom heeft het bedrijf Tavela laten weten nog vervolgonderzoek te doen.
Bindert Helder met scherven van de bom © Omrop Fryslân, Timo Jepkema