Gorredijksters bepalen zelf hoe ze 200.000 euro verdelen

Hiske de Schiffart en Jasper Assen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Er is 200.000 gemeentegeld beschikbaar in Gorredijk. En de Gorredijksters mogen zelf bepalen wat ze ermee doen. Mensen kunnen hun plannen indienen bij het project 'De Gordyk Oan Set', waarna inwoners kunnen stemmen.
"Het is wel een beetje de kunst van het loslaten, dat is niet altijd even makkelijk voor bestuurders", zegt projectleider Hiske de Schiffart. Het is wat spannend voor de uitvoerende wethouder: plannen die niet van de gemeente zelf komen, maar vanuit de bewoners.
Normaal gesproken wordt er goed nagedacht over hoe, waar en waarom op sommige plekken bijvoorbeeld bankjes komen. Nu komen Gorredijksters er zelf mee.
Twee ton. Wat kun je daarmee doen in je eigen dorp of stad? De Gorredijksters weten het wel. Zij hebben vijftig plannen ingediend: van een kinderbad voor het zwembad tot een hondenspeelplaats in park De Groene Long.
Jasper Assen is trainee van de gemeente en betrokken bij het project. Hij was aanwezig in de Gorredijkster bibliotheek toen mensen met de ideeën kwamen: "Het was ontzettend leuk. Je hoort direct van de mensen zelf wat er speelt in het dorp."

Aan het werk met de top 10

"Sommige mensen hebben al helemaal uitgedacht hoe hun plan eruit ziet, de ander heeft er een beetje bij hulp nodig", zegt Assen.
Inwoners van Gorredijk hebben over de ideeën gestemd en zo blijven er tien plannen over. De Schiffart: "Heel wisselend, maar heel leuk. Sommigen waren al helemaal voorbereid met filmpjes, tekeningen en offertes."
"Maar er waren ook mensen die in de kerstvakantie zagen dat ze hoog stonden en dachten: 'Ik sta best wel hoog, dan moet ik er straks ook wat mee doen.' Maar die begeleiden wij graag om een goed plan te maken."
Ik denk dat wij aan het einde van het jaar echt trots terug kunnen kijken.
Hiske de Schiffart
Op 20 februari komt een nieuwe stemronde, waar de tien populairste plannen aan meedoen. Gorredijksters krijgen dan een 'virtueel winkelmandje van twee ton', dat ze kunnen verdelen over de verschillende projecten.
De vier tot zes plannen die op 27 maart het meeste 'geld' hebben opgehaald, worden dan voor het eind van het jaar uitgevoerd.
Natuurlijk heeft de gemeente wel wat invloed, want de plannen mogen bijvoorbeeld niet zorgen voor onveilige situaties. Daarmee valt de nervositeit van de bestuurders uiteindelijk wel mee.
De Schiffart is in ieder geval enthousiast: "Ik vind het echt prachtig. Waar eerder wel eens werd gezegd dat 'de gemeente voor ons bepaalt', krijgen de inwoners nu zelf de kans om mee te denken. Ik denk dat wij aan het eind van het jaar dan ook echt trots terug kunnen kijken op plannen die door en voor onze inwoners zijn uitgekozen."