Cambuur moet volwassen worden, vindt trainer Sjors Ultee

Sjors Ultee is gefrustreerd © Orange Pictures
Cambuurtrainer Sjors Ultee had zaterdag een frustrerende avond. Hij zag zijn ploeg met 0-3 verliezen van Sparta Rotterdam. Cambuur moet vooral volwassen worden, want het voetbal was niet eens zo slecht, vond hij.
"Ik zie de mannen keihard werken", zegt Ultee. "In de beginfase gaven we ongelooflijk veel energie. Dan krijg je één balverliesmoment met een hakje. Dan doe je jezelf zo tekort." Ut dat balferlies foel de 0-1 fia de Noarske spits Tobias Lauritsen.

"Daar gaan we weer"

Middenvelder Mees Hoedemakers kon het bijna niet geloven. "Het is wel zo'n moment waarop je denkt: gaan we weer. De eerste tien, vijftien minuten speelden we het spel dat we wilden. Dan voel je je gewoon goed. En dan gaat hij er bij het eerste moment waarop zij eruit komen gelijk in. Dat is gewoon ongelooflijk."
Na het hakje waardoor Cambuur de bal verloor, waren er volgens Ultee nog genoeg momenten om de bal terug te veroveren. "Dat frustreert zo. Wan goed voetballen is leuk, maar daar koop je niets voor. Je moet volwassen zijn, wedstrijden lezen en momenten pakken; iemand ondersteboven lopen als het moet."
Sjors Ultee over de wedstrijd tegen Sparta
De eerste tegengoal was jammer, maar nog niet fataal. Cambuur had nog genoeg tijd om de wedstrijd om te draaien. Toen ging doelman João Virgínia echter in de fout. Hij verspeelde de bal in de opbouw en Sparta profiteerde optimaal.
Het was niet de eerste fout van de Portugese doelman dit seizoen. Ultee wou niet zeggen hoeveel krediet Virgínia nog heeft, maar de trainer erkent dat de doelman er bij het tweede doelpunt niet goed uitzag.
Hoedemakers ziet dat ook zo. "Het is heel vervelend, maar wat doe je eraan? Ik denk dat we die bal het stadion uit hadden moeten rammen. Zeker in de fase waarin we nu zitten", seit Hoedemakers oer de twadde tsjingoal.

Strafschop

Hoedemakers had een hoofdrol bij het derde tegendoelpunt. Hij maakte een overtreding op Sven Mijnans, waarna de bal op de stip ging. "Hij zet zijn standbeen ertussen en ik raak hem", zo beschrijft de middenvelder het moment. "Slim van hem, niet zo slim van mij." De penalty gie deryn en sa wie de wedstriid wol beslikke.
Mees Hoedemakers veroorzaakte een strafschop tegen Sparta
De wedstrijd tegen Sparta is dan wel verloren en Cambuur staat er op de ranglijst beroerd voor - achttiende en laatste - maar, zo zegt Hoedemakers, het kan ook zomaar de goede kant op vallen voor de Leeuwarders. "We moeten gewoon door. We hebben nog 17 wedstrijden om ervoor te zorgen dat we in de eredivisie blijven. We gaan de koppen zeker niet laten hangen,"
Ultee denkt er ook zo over. Hij vindt dat Cambuur twee dingen van Sparta kan leren: volwassen voetballen en nooit opgeven."Vorig seizoen waren ze met nog zes wedstrijden te gaan door heel Nederland afgeschreven, maar ze werden uiteindelijk nog heel makkelijk veertiende of zo."
De trainer ziet dat de inzet goed is en daar begint het mee. "Alleen heb je daar niet genoeg aan, het is inzet en voetbal begrijpen. We hebben nog 17 wedstrijden te gaan. Dus je hebt maar één antwoord: de mouwen opstropen en de beuk erin gooien. Het is geen sport om lekker te tikken, leuk te combineren en een beetje heen en weer te dansen op het veld. Het is een mannensport en daar moet je volwassen voor zijn en geen kind."