Vijf Friese gemeenten steunen burgerinitiatief voor snelle buslijn Kollum-Drachten

Bussen van Arriva © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Vijf gemeenten in het noordoosten van Fryslân steunen een burgerinitiatief voor een snelle busverbinding tussen Kollum en Drachten. De buslijn is het antwoord van bezorgde inwoners en ondernemers op het feit dat Arriva steeds meer haltes laat verplaatsen of vervallen.
De gemeenten willen de provincie op het hart drukken het openbaar vervoer in de regio niet verder te doen verschralen.
Het wegvallen van bushaltes in dorpen zou leefbaarheid in de dorpen nadelig beïnvloeden. Het maakt het gebied minder aantrekkelijk voor jongvolwassenen of gezinnen met kinderen, omdat grotere plaatsen zoals Drachten, Leeuwarden of Groningen lastig te bereiken zijn.
Het initiatief ontstond bij ondernemers in Achtkarspelen. Zij zijn bang dat mensen wegtrekken als het gebied niet goed bereikbaar is. Zij vonden steun bij dorpsbelangen van onder andere Buitenpost, Surhuizum en Augustinusga. De dorpen stellen een snelle, elektrische busverbinding voor die langs de randen van de dorpen trekt.
Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Smallingerland en ook Westerkwartier in Groningen hebben aangegeven de plannen te steunen. "De laatste jaren vindt er steeds opnieuw een kleine versobering plaats en dat willen wij nu voor zijn", zegt wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen. "Daarom zetten wij er nu vol op in om deze lijn te realiseren."

Belangrijke lijnen

Dat beaamt wethouder Pieter Braaksma van Noardeast-Fryslân. "Het hele achterland van Kollum maakt gebruik van zulke buslijnen en dat is een heel groot gebied", zegt Braaksma. "Met de verbinding kunnen jongeren thuis blijven wonen en ergens anders studeren."
De gemeenten in het noordoosten van Fryslân zetten de afgelopen jaren flink in op het tegengaan van krimp en goede bereikbaarheid is daarin essentieel. Zij hopen daarom dat de provincie de ernst van de situatie inziet en de busverbinding een kans wil geven.