Garnalenvissers hebben invloed op de Waddennatuur, zegt minister

Een actievoerder van Scientists Rebellion in actie bij het Waddendebat, dat was niet toegestaan © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Minister Christianne van der Wal-Zeggelink van Natuur en Stikstof erkent dat de garnalenvisserij invloed heeft op de natuur in het Waddengebied. Ze zei dat woensdagmiddag tijdens het Waddendebat in de Tweede Kamer.
De garnalenvissers hebben bij hun aanvraag voor een nieuwe natuurwetvergunning bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij aangegeven dat de natuur geen schade oploopt door hun visserij. Die opstelling lijkt nu een gepasseerd station.
"Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat de garnalenvisserij impact heeft op de natuur, maar het is de vraag wat dat betekent voor de toekomst. En daar ga ik niet op vooruitlopen", zei Van der Wal.
Garnalenvissers hebben invloed op waddennatuur, zegt minister
"Mijn collega Piet Adema is natuurlijk ook bezig met het toekomstperspectief van de garnalensector waarbij ik ook graag aansluit vanuit het natuurbelang. We gaan samen kijken naar hoe die toekomst eruit ziet en op wat voor manier we nu op zoek gaan naar die balans tussen de garnalenvissers en de natuur."

Eerlijk verhaal

Volgens Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) is het eerlijke verhaal dat er geen plek meer is voor garnalenvissers in het Waddengebied, omdat de natuurbeschermingsregels zoiets niet toestaan. Zijn VVD-collega Harry Bevers is duidelijk nog niet zover.
Het Wad bij Vlieland © Foto Remco de Vries, Omrop Fryslân
Minister Van der Wal werkt nog aan een stuk dat duidelijkheid moet geven over wat er nu wel en wat er niet kan in het Waddengebied. Dat is het zogenoemde 'beleidskader Wadden'. Laura Bromet (GroenLinks) ziet dat de minister nog op zoek is en gaat naar draagvlak voor die besluiten. Zij drong aan op het sneller nemen van die volgens haar noodzakelijk besluiten.
Van der Wal wil het 'bestuurlijk proces wel versnellen', maar wil die zoektocht naar draagvlak bij belanghebbenden niet verlaten. Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland tekent daar met instemming van zijn collega Leo Pieter Stoel van Ameland bij aan dat relatief kleine, traditionele eilander activiteiten hierdoor niet in de problemen moeten komen. Hij heeft er wel vrede mee als grote economische activiteiten moeten stoppen, waarvan de inkomsten niet op de eilanden, maar in het buitenland belanden.

Duitsland en Denemarken

De discussie over het geven van rechten aan het Waddengebied als natuurgebied stak ook de kop weer op. Als het Wad een rechtspersoon wordt, kun je minder makkelijk om de verplichtingen heen om die natuur te beschermen, zo is de gedachte. Minister Van der Wal is en blijft tegen, maar bespreekt de zaak nu wel met de andere 'Waddenlanden' Duitsland en Denemarken.