Het water staat kleine bierbrouwerijen aan de lippen

© RTV NOF
Kleine regionale bierbrouwerijen hebben het zwaar. Naast de torenhoge energieprijzen gaan ook de prijs van biergrondstoffen graan en gist door het dak. Bovendien zijn verpakkingsmaterialen als glas, doppen en papier ook duurder.
Het hakt er hard in voor onder anderen brouwer Gerrit Admiraal uit Aldtsjerk. Hij brouwt zelf bier, maar ook in opdracht voor brouwers uit de regio. Admiraal zag zijn energierekening de afgelopen maanden verdrievoudigen, maar zijn opdrachten halveren "Oan de kostpriiskant hat der it ôfrûne healjier in stiging fan 25 persint west", vertelt Admiraal.
Hij was daarom genoodzaakt in november zijn enige medewerker te ontslaan. Admiraal besloot enige tijd geleden zijn parttime baan op te zeggen en zich volledig op zijn brouwerij te focussen. Het zijn daarom spannende tijden voor Admiraal. "Yn de coronatiid siet it hiele jier eins wol fol kwa opdrachten, mar no kin ik mar in moanne of oardel foarútsjen. Dat is wol soarchlik."

Anticiperen

Een van de brouwers die bij Admiraal bier laat maken, is Dietmar Laske uit Goingarijp. Hij had het geluk dat hij eerder al flink had ingeslagen. Daardoor kan hij nu nog even vooruit. Maar ook hij merkt dat het bierbrouwen een dure passie is geworden. "It is sawiesa wol 10 oant 20 persint djoerder wurden yn ferliking mei foarich jier", zegt Laske.
Om in de kosten te besparen, helpt Laske een dag met het labelen van flesjes die een speciale sticker nodig hebben. Anticiperen op de komende maanden vindt Laske moeilijk. Maar hij zal wel moeten, zo zegt hij zelf, want het brouwproces neemt flink wat tijd in beslag. "Je kunt het niet in één dag brouwen."

Doorberekenen

"We moeten wel kijken of we dat straks door kunnen berekenen. Dat is nog wel een dingetje", zegt Laske. "Tot nu toe kunnen we een redelijke marge houden, maar het moet niet hoger worden. Want je ziet ook al dat sommige brouwerijen het voor gezien houden."
Gerrit Admiraal en Dietmar Laske in de bierbrouwerij in Aldtsjerk © RTV NOF