Afscheid dorpshuis Sexbierum: dorp is klaar voor een nieuw MFC

© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Een afscheid en een nieuw begin. Voor het laatst opende dorpshuis 'It Waed' in Sexbierum zaterdag de deuren. Het gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe multifunctionele accommodatie. De toneelvereniging sluit 's avonds met een voorstelling een tijdsperk af.
Het dorpshuis heeft er bijna vijftig jaar gestaan. Rients de Boer was er vanaf het begin bij als bestuurslid en als vrijwilliger van onder andere de soos. "Het voelt wel vreemd dat dit de laatste keer is", zo vindt De Boer. Hij heeft in de jaren '70 meegeholpen de soos op te zetten, waarbij de soos al snel uitgroeide tot een populaire plek. Ook voor de dorpen om Sexbierum heen. "Je kon hier over de hoofden lopen." Het dorpshuis had een belangrijke functie, vindt hij. "Er was weer wat te beleven."
Sexbierum is klaar voor nieuw MFC
Ook tegenwoordig is er nog altijd behoefte aan een centrale plek waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten, al zal de vorm in het nieuw te bouwen multifunctionele centrum wel wat anders worden, zo vertelt Jelle Jan Wissmann van de werkgroep MFA. "Het krijgt natuurlijk weer de functie van het dorpshuis, maar ook de gymzaal komt erin voor de school hiernaast. Ook de kerken krijgen hier een plek voor hun activiteiten, uitgezonderd de kerkdiensten."

3 miljoen euro

Het nieuwe gebouw is bedoeld voor de dorpen Sexbierum en Pietersbierum. Beide dorpen zijn al tien jaar bezig om het voor elkaar te krijgen en nu is het dus bijna zover. Het kost 3 miljoen euro, waarvan het grootste gedeelte door de gemeente is betaald. Ook de provincie betaalt een gedeelte mee.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Opvallend is dat ook een groot gedeelte uit het dorp zelf komt: 1 miljoen euro. "Wij blijven komen, net als miezerregen. Dat weten ze intussen tot op het provinciehuis in Leeuwarden."
De nieuwe locatie moet in de loop van 2024 klaar zijn en binnenkort wordt begonnen met de sloop van het oude dorpshuis.