Werk aan provinciale wegen mogelijk in de knel als oplossing A7 te lang duurt

Zandzakken op de A7 tussen Sneek en Joure © Omrop Fryslân
Binnen één of twee weken moet duidelijk zijn hoe het nu kon dat een deel van de Prinses Margriettunnel omhoog is gekomen. Dat zegt gedeputeerde Avine Fokkens na een bestuurlijk overleg met Rijkswaterstaat en de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân.
Mocht het allemaal heel lang duren dan denkt de provincie er over het werk aan omliggende wegen uit te stellen.

Hoogste prioriteit

Het bestuurlijk overleg is ingesteld om elkaar op de hoogte te houden van wat er speelt. Volgens gedeputeerde Avine Fokkens ligt de hoogste prioriteit bij het heropenen van een of twee rijstroken door het aquaduct. "Dat is alleen echt afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek. We verwachten op korte termijn antwoord. Het belangrijkste is dat het wel veilig kan", zo zegt de gedeputeerde.
Dat wordt een drama, dat moet je niet willen.
Gedeputeerde Avine Fokkens over de bediening van bruggen in het watersportseizoen als de A7 voorlopig dicht blijft.
Hoog op de agenda stond ook de bediening van de bruggen. Als het watersportseizoen weer losbarst kan dat zorgen voor grote verkeersopstoppingen op de omliggende wegen. De watersportsector wil daar niet de dupe van worden. Fokkens is het daar mee eens: "Ik denk dat in het watersportseizoen die bruggen een derde van een uur open staan. Dat wordt een drama, dat moet je niet willen."

Werk aan andere wegen

Het is volgens Fokkens te vroeg om nu al te zeggen wat wel en niet kan: "De insteek is wel dat we voor een deel gebruik kunnen maken van de A7." Mocht de snelweg niet op korte termijn kunnen worden heropend, dan denkt de provincie erover om het werk aan de omliggende provinciale wegen uit te stellen. Dat gaat om werk aan de weg van Sneek naar Leeuwarden en die van Bolsward naar Leeuwarden.
"Daar hebben we nu wel discussie over. Moeten we dat niet doorschuiven om de druk tussen Joure en Sneek te verlichten." Het heeft alleen al consequenties. Het werk is al aanbesteed en zit ook al in de planning.
Fokkens: "Het is kiezen uit twee kwaden. Er liggen contracten aan ten grondslag. Dan moeten we met de aannemer om tafel om te kijken of dat kan of dat het geld gaat kosten. Dan moeten we nog wel praten over wie die rekening gaat betalen."
Duidelijkheid daarover hebben ze echter pas als helder is hoe lang het werk aan de Prinses Margriettunnel duurt. Daar wordt op dit moment achter de schermen hard aan gewerkt. Mogelijk dat het antwoord binnen 14 dagen komt.