Rapport: vertrouwensbreuk in Terschellinger politiek kan worden gelijmd, maar niet zomaar

Burgmeester Van de Pol © Omroep Zilt, Lennard Geerts
De vertrouwensbreuk tussen burgemeester Caroline van de Pol en de gemeenteraad van Terschelling is nog te lijmen. Dat zegt Geke Faber, die de Terschellinger politiek in opdracht van commissaris van de Koning Arno Brok onderzocht, in haar rapport dat vrijdag openbaar is geworden.
Het lijmen gaat echter niet zomaar, stelt Faber. De Terschellinger politiek zou wat meer met elkaar moeten praten, zo concludeert ze.

Hele politiek op de koffie

Faber is oud-Kamerlid en was eerder ook staatssecretaris. De commissaris van de Koning vroeg om haar hulp nadat de raad van Terschelling vorig jaar september het vertrouwen in de burgemeester op zei.
Bij haar onderzoek kreeg ze van Brok 'een vrije opdracht' en ze mocht zelf bepalen met wie ze zou praten. Uiteindelijk kwam bijna de hele Terschellinger politiek bij Faber op de koffie: raadsleden, bestuurders, maar ook de oud-griffier en een oud-wethouder spraken mee.

Onenigheid

Voor de uiteindelijke escalatie was er zowel in de raad als in het college onenigheid. De raad kreeg bijvoorbeeld geen hulp van ambtenaren bij het vormen van een coalitie. De onderhandelaars zeggen dat ze daar wel om hadden gevraagd, terwijl ze bij het ambtelijk apparaat juist verbaasd waren dat er geen verzoek was binnengekomen.
De gemeenteraad en het college van Terschelling © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Ook bij het vormen van het nieuwe college ging het mis door miscommunicatie over de portefeuilles. Na een 'onaangename woordenwisseling' in mei was die kou wel weer uit de lucht.

Misverstanden

Alle oneindigheid escaleerde uiteindelijk bij het maken van een toetsingskader voor evenementen. De raad vroeg om vaart, maar het duurde hen te lang.
"De dynamiek die daarna ontstaat is voor een buitenstaander lastig te duiden. In ieder geval zijn er nogal wat misverstanden ontstaan", schrijft Faber in haar rapport.
De gemeentecommissie © Omroep Zilt, Lennard Geerts
De raad zei echter wel het vertrouwen op in de burgemeester. Juist omdat de vertrouwensbreuk voor een deel is weggekomen uit 'misverstanden, langs elkaar heen praten, miscommunicatie en beeldvorming' denkt Faber dat het wel weer op te lossen is.

Meer begrip en respect

"Wat meer begrip voor elkaars verschillende posities en daarmee ook respectvoller on de omgangsvormen is een groot aandachtspunt", schrijft Faber. "Praat met elkaar."
Volgens haar kijkt de burgemeester met gemengde gevoelens terug op de afgelopen tijd en sluit ze haar ogen niet voor haar eigen rol daarin. Faber denkt dat het daarom verstandig is als Van de Pol vanaf nu gecoacht wordt.
Ook de raad kan volgens Faber hulp gebruiken om een volgende crisis te voorkomen. Faber denkt daarbij aan een debattraining, maar ook aan een meerjarenagenda om de bestuurscultuur in de gemeente weer op orde te krijgen.