GGD Fryslân begint eind januari met inhaalcampagne HPV-vaccinatie

© ANP
GGD Fryslân begint op 30 januari met een inhaalcampagne voor de vaccinatie van jongvolwassenen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is overdraagbaar via intiem contact en kan diverse vormen van kanker veroorzaken.
"Ongeveer acht op de tien mensen krijgt minimaal één keer in hun leven te maken met een HPV-infectie. De meeste mensen merken daar eigenlijk niks van, het lichaam ruimt het virus dan zelf op", legt dokter Iris Korevaar van GGD Fryslân uit.
In sommige gevallen blijft het virus wel aanwezig en dan kan er na een paar jaar kanker ontstaan. "De meest bekende is de baarmoederhalskanker, maar het kan ook gaan om kanker in de mondkeelholte, bij de anus, de penis, de schaamlippen en de vagina", zegt Korevaar.

Vaccinatie gratis

Voor een groot deel is ziekte te voorkomen door vaccinatie. Daarom wordt deze campagne opgezet voor de groep jongeren die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die nog niet volledig gevaccineerd zijn tegen HPV. Dat gebeurt op de vijf priklocaties waar ook de coronavaccinaties worden gezet, te weten Leeuwarden, Heerenveen, Drachten, Sneek en Dokkum.
Voor een optimale werking zijn er twee prikken nodig, die een half jaar na elkaar moeten worden gezet. "Alleen in 2023 zijn deze prikken gratis dus het advies is om de eerste prik niet te laat te plannen, zodat de tweede ook nog gratis is."

Bijwerkingen

Volgens Korevaar hoeven jongeren geen zware bijwerkingen van het vaccin te verwachten. "Het vaccin is veilig en er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Hooguit wat milde bijwerkingen zoals pijn of zwelling op de prikplaats of enkele dagen hoofdpijn, spierpijn of koorts. Over het algemeen duurt dat dan niet langer dan een paar dagen."