Hynstesportcast: "Jurre 495 is de absolute topfavoriet"

Jurre 495 kan zaterdag voor de vijfde keer worden uitgeroepen tot algemeen kampioen. Een unicum. "Ik hoop dat Jurre kampioen wordt, want volgend jaar wordt hij het niet", zegt fokker Age Okkema uit Siegerswoude.
In aanloop naar de jaarlijkse Hynstekeuring is er een speciale Hynstesportcast. In de uitzending zitten Anita Chardon van stal Chardon uit Jorwert, Age Okkema van stal De Mersken uit Siegerswoude en commentator Gerrit de Boer aan tafel.
Wie wordt de opvolger van Herre 524? Aan tafel zijn ze het er wel over eens dat viervoudig kampioen Jurre 495 heel goede papieren heeft. Maar er zijn meer favorieten, zoals Tymen 503, Ulbrand 502 en Minne 193.
Jurre 495 op archiefbeeld © ANP
Het toppaard van Okkema, Jehannes 484, is er dit jaar niet bij vanwege een blessure. Okkema dacht zelf even dat het het einde was voor zijn toppaard.
"Hij had een flinke blessure waar de prognose niet goed van was. Gelukkig is Johannes nu zo goed als opgeknapt, maar ik wil geen enkel risico nemen", zegt Okkema. "Hij komt alleen even langs als hij paard van het jaar wordt."
De Hynstesportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Hij staat op YouTube en is woensdag en vrijdag om 19.30 uur te zien bij Omrop Fryslân op televisie.
Woensdag werd bekend dat het beroemde paard Jasper 366 dood is. Dat was op het moment van het opnemen van de podcast nog niet bekend.