Zwaar jaar voor Terschellinger hulpdiensten: "Geen kind waar ik zo vaak aan denk"

Burgemeester Caroline van de Pol © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Het jaar 2022 was voor Terschelling een zwaar jaar voor de hulpdiensten, dat zei Caroline van de Pol in haar nieuwjaarstoespraak. De Terschellinger burgemeester had zelf ook een bewogen jaar; haar toekomst in de gemeente wordt in twijfel getrokken door de gemeenteraad.
Van de Pol speechte onder anderen over de raad die het vertrouwen in haar opzegde. Al benoemde ze dat wel anders.
"Ik wil tevens benoemen dat er eind september een interpellatiedebat is geweest, daar is een onderzoek naar ons reilen en zeilen uit voort gekomen, het rapport komt binnenkort beschikbaar en zal eind deze maand, openbaar, behandeld worden", zei Van de Pol. "En daar ben ik blij mee."
Op de vraag of ze dit jaar kan aanblijven was ze heel duidelijk. "Ik heb nog geen idee, ik ga ook niet speculeren en doe geen aannames. Eind deze maand gaan we het rapport in de openbaarheid bespreken."
Terschellingers bij de nieuwjaarsreceptie © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De burgemeester blikte ook terug op de drie dodelijke ongelukken op het wad vorig jaar. "Het jaar 2022 was een zwaar jaar voor onze hulpdiensten", zei Van de Pol.
"Drie ernstige ongelukken op het water, met charterschip Wilhelmina, zeilschip de Risico en de aanvaring tussen de sneldienst en de watertaxi. Bij al deze ongelukken waren er dodelijke slachtoffers en nog steeds is de 12-jarige Riemer spoorloos. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar er is, naast onze kinderen en kleinkinderen, geen kind waar ik zo vaak aan denk dan aan deze jongen."
Kaarsjes voor de slachtoffers van de aanvaring © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Ook burgemeester Marga Waanders van de gemeente Waadhoeke stond in haar nieuwjaarstoespraak stil bij de aanvaring tussen de watertaxi en de snelboot. "We hoopten allemaal op een fijne kerst. Maar niet voor iedereen was het een onbekommerd feest", zei Waanders.
"Ik denk daarbij aan zij die rouwen om het verlies van dierbaren, zoals de familie in Sexbierum, die afscheid moest nemen van man en vader terwijl hun zoon en broer nog niet is gevonden. Juist met kerst zal het gemis groot zijn geweest."