KNMI: kans op Elfstedentocht mogelijk nog kleiner dan gedacht

De Alvestêdetocht fan 1997 © ANP Foto
De kans dat er ooit nog een Elfstedentocht komt, is mogelijk nog kleiner dan gedacht. Tot die conclusie komt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
Volgens het instituut blijkt uit recent onderzoek dat de duur van koudeperiodes afneemt in een opwarmend klimaat. De afname is maar twee tot drie procent, "maar omdat voor een Elfstedentocht alles moet kloppen, kan die ene dag minder net het verschil maken."
Voor een Elfstedentocht is volgens het KNMI een reeks van vijftien dagen nodig waarvan de gemiddelde temperatuur niet hoger is dan -4,2 graden Celsius.

Te optimistisch

Eerder berekende het KNMI nog dat de kans op de tocht in de afgelopen honderd jaar afgenomen is van een tocht eens in de vijf jaar naar een tocht eens in de twaalf jaar. Aan het eind van deze eeuw zou de kans op een Elfstedentocht omlaag zijn gegaan naar eens in de twintig jaar.
Die voorspelling lijkt nu dus te optimistisch, omdat daarin niet is meegenomen dat de lengte van de koudeperiodes afneemt. Het KNMI schrijft niet hoe groot de kans op een Elfstedentocht volgens hen nu is.
De laatste keer dat de Elfstedentocht werd verreden was in 1997. Dat was vorige week 26 jaar geleden.