Ondernemers schrijven brandbrief aan minister Harbers over afsluiting A7

Zandzakken op de A7 tussen Sneek en Joure © Omrop Fryslân
Ondernemers uit Noord-Nederland hebben een brandbrief geschreven aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over de afsluiting van een deel van de A7 tussen Sneek en Joure. De ondernemers vragen om een noodoplossing.
In de brief staat dat er begrip is voor het feit dat de overheid is overvallen door het probleem met de omhoogkomende tunnelmoot in de Prinses Margriettunnel, maar er klinkt ook kritiek. "Wat we niet snappen, is dat er geen noodoplossing komt terwijl deze wel mogelijk is", schrijven de ondernemers.

Harbers woensdag naar gestremd aquaduct

Aan de vooravond van een bezoek van minister Harbers aan het gestremde Prinses Margrietaquaduct roepen de ondernemers op om het verkeer zo snel mogelijk weer op één rijstrook door de tunnel te laten gaan, zolang er nog geen definitieve oplossing is.
De ondernemers kunnen en willen niet voor langere tijd gebruikmaken van B-wegen. "Het is niet voor niets dat hier een rijksweg loopt. Deze is aangelegd in 1960 omdat het niet verantwoord was om al het vrachtverkeer door dorpen over B-wegen met bruggen te leiden. Bijna 50 jaar later is de verkeersintensiteit fors gestegen." Volgens berekeningen van het CBS gingen in 2018 iedere dag 1280 voertuigen per uur over de weg.
De ondertekenaars van de brief zijn bang voor ongelukken in de omliggende dorpen. Ze schrijven dat het vast al lang opgelost zou zijn als het probleem zich in de Randstad had voorgedaan.

Grote schadepost

Volgens de briefschrijvers is er sprake van een repeterend verhaal. "Op heel veel plaatsen in Nederland ondervinden we momenteel last van (aslast)beperkingen door achterstallig onderhoud aan bruggen en viaducten. Ook dat levert veel schade op."
Een omweg of een vertraging van een kwartier zou 50 euro per vrachtwagen kosten. Voor Poiesz Supermarkten zou het een schadepost zijn van 1,25 miljoen euro per jaar.
"Bij Poiesz hebben we 120 vrachtwagens die aan- en afrijden en dat levert nu een tijdsverlies van 60 uur per dag op. Dat komt neer op 4.000 euro per dag, dus reken maar uit", zegt Piet Smit, directeur van supermarktketen Poiesz. "De kosten rekenen we niet door naar de consument."
Met de brief willen ze vooral de urgentie onderstrepen. "Er moet iets gebeuren. Het begint met de wil om iets te doen."
Hij hoopt dat het bezoek iets oplevert. "Dat het bezoek van de minister niet alleen ceremonieel is, maar dat hij met iets concreet komt waar we verder mee kunnen."
Piet Smit
De brief is onder meer ondertekend door het bestuur van Transport en Logistiek Nederland Noord, het bestuur van MKB Nederland, VNO-NCW Noord en een aantal (transport)bedrijven.