Emiel Stoffers stapt in de wereld van de scheepsbouw, maar dat is niet voor het eerst

Emiel Stoffers bij de opnames van Skipsbou foar begjinners © Hatogkroller
Zolang er Friezen zijn, worden er al schepen gebouwd. Dat maakt de Friezen tot de beste scheepsbouwers van de wereld. Momenteel zijn er 100 scheepswerven in Fryslân. Maar wat doen ze daar eigenlijk? Presentator en zanger De Hûnekop Emiel Stoffers, die zelf in de scheepsbouw gewerkt, laat dat de komende weken zien in 'Skipsbou foar begjinners'.
Voor zijn carrière als zanger van De Hûnekop heeft Emiel Stoffers ruim tien jaar in de scheepsbouw gewerkt. Hij was daar metaalbewerker voor meerdere scheepswerven.

Geen beginner meer

Skipsbou foar begjinners is de derde in de serie van de 'begjinners' serie. "Vooral over Buorkje foar begjinners heb ik veel complimenten gekregen en veel mensen vragen of er ook een vervolg komt", vertelt Emiel. "Maar het leek me eigenlijk mooier om ook eens een andere sector te pakken en dan vooral de maritieme sector, omdat ik daar zelf in heb gewerkt."
Emiel Stoffers over 'Skipsbou foar begjinners'
Ruim tien jaar werkte Emiel in de scheepsbouw. Hij werkte voor een uitzendbureau en ging van de ene naar de andere werf. Dat maakt ook dat hij zich bij de opnames als een vis in het water voelde. "Wat scheepsbouw betreft ben ik natuurlijk geen beginner, maar ik vond het prachtig om weer op de werven te komen. Het is een kleine wereld en ik kom veel oud-collega's tegen."
Het werk op de scheepsbouw heeft Emiel veel gebracht. Hij had als jonge vent veel energie en wist niet goed wat hij daar mee moest. Het werk als metaalbewerker hielp hem en het gaf ritme en structuur. "Ik heb er heel veel aan gehad en nu ook weer vond ik het heel leuk om het werk weer eens te doen."
Emiel Stoffers bij de opnames van 'Skipsbou foar begjinners' © Hatogkroller
Het werk op de scheepswerf kon soms eentonig zijn. Tijdens het werk was er dan ook genoeg tijd om na te denken en zo kwam het dat veel teksten van de liedjes van De Hûnekop daar door Emiel zijn bedacht. Vooral het liedje 'Rûchhouwer' slaat op het werk op de scheepswerf. Neem bijvoorbeeld de zinnen 'Ik bin in rûchhouwer, in rouwdouwer. In hurdkoeter, in skeepsbouwer' en 'Bak 't mar fêst, de brânder is gewillig'.

'Skipsbou foar begjinners'

In tien afleveringen gaat Emiel naar tien verschillende scheepswerven in Fryslân om een dag mee te helpen en ons te laten zien wat daar allemaal gebeurt. Lassen, schuren, verven, draaien op de kraan, varen, grof werk en nauwkeurig werk. Alles komt voorbij.
Skipsbou foar begjinners is vanaf maandag 9 januari acht weken te zien bij Omrop Fryslân om 17.15 uur en daarna elk halfuur. Extra uitzendingen zijn te vinden op Omropfryslan.nl, de Omrop-app en YouTube.