Burgemeester Rijpstra van Smallingerland: onzekerheid typeert 2023

De toespraak van burgemeester Rijpstra in een volle huiskamer van De Lawei © Omrop Fryslân, Onno Falkena
2023 wordt een jaar vol onzekerheid. Dat was een van de boodschappen van burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland in zijn nieuwjaarstoespraak. Met ruim duizend verkochte kaarten was de receptie in de huiskamer van schouwburg De Lawei uitverkocht.
De nieuwjaarsreceptie was een feest, en precies dat was ook de bedoeling van de gemeente Smallingerland. Na twee jaar corona mocht er weer gedanst worden. Burgemeester Rijpstra nam daarin ook het voortouw. Op het podium, voor een duizendkoppig publiek, liet de eerste burger zijn heupen draaien.
Drukte bij nieuwjaarsreceptie van Smallingerland © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het dansen was voor Rijpstra ontspanning, maar er komt een moeilijk jaar aan. "Er is veel onzeker. Ook voor gemeenten is dat het geval. Daar spreken we onderling in Fryslân veel over en proberen ook oplossingen te vinden." Dat gaat dan met name over armoede van de eigen inwoners. Hoe de mensen het beste geholpen kunnen worden.

"Wie leidt ons?"

Vandaar ook dat Rijpstra stelt dat er veel onzeker is. "Sinds de pandemie is dat weggevallen. Wie leidt ons? Mensen moeten zoeken naar nieuwe wegen en initiatieven. Dat brengt mee dat mensen moeten aanpassen."
Dat ze dat kunnen heeft ook dezelfde pandemie goed laten zien. Maar wat ook duidelijk werd, is de onvrede die veel mensen hebben. Rijpstra: "Ik snap het. Het water staat mensen aan de lippen. Kijk naar de boerenprotesten, dat is volstrekt begrijpelijk. Maar mensen slaan ook door."
Daarmee doelt Rijpstra op de verharding van de gemeenschap. "Er wordt veelvuldig aan de deur van de gemeente geklopt met de vraag en soms met een dwingende oproep: "Wilt u dit doen. U moet dat nu gaan regelen!" Maar zo zegt Rijpstra: "Uw verwachting is niet mijn verplichting."

Lessen uit pandemie

Volgens Rijpstra zijn er ook lessen gehaald uit de coronapandemie. Met name dat de gemeenschap niet 'maakbaar' is en dat paden die zijn uitgestippeld ook wel eens doodlopen. "Wij zijn vooral op onszelf teruggeworpen en hebben ervaren wat het is als we iets niet mochten wat we wel wilden. Onvrede, complottheorieën, verstarde opvattingen en niet bereid zijn om te luisteren of compromissen te sluiten."
Rijpstra roept de Smallingerlanders dan ook op naar elkaar te luisteren. Maar ook om open te staan voor nieuwe paden om oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.
Burgemeester Jan Rijpstra na zijn nieuwjaarsreceptie