Rotterdamse konijnen moeten op Vlieland nieuwe konijnen maken

Een van de Rotterdamse konijnen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Op Vlieland gebeurde er in het weekend een klein wonder: het Waddeneiland is opeens 26 konijnen rijker. En daar blijft het niet bij. De eilander konijnen kunnen deze versterking goed gebruiken, want daar waren nog maar zo'n vijftig konijnen.
En ook al heeft de soort de reputatie dat zij zich snel kunnen vermeerderen; door inteelt lukte dat niet meer.
De nieuwe konijnen kwamen zaterdagmiddag aan. De dieren zijn gevangen op de Maasvlakte in Rotterdam en ingeënt tegen de ziektes die mede voor de problemen hebben gezorgd bij de eilander konijnen.
Konijnen van de Rotterdamse Maasvlakte naar Vlieland verhuisd
Wilde dieren vervoeren naar een andere plek is niet zomaar iets, zegt boswachter Anke Bruin-Kommerij van Staatsbosbeheer: "Drie jaar geleden stonden we op het punt om het te doen. Toen zouden ze van Ameland afkomen. Toen brak daar net weer zo'n ziekte uit. Dus toen werd het weer stopgezet."
"Vanaf dat moment is er weer overleg geweest, met provincies en dierenwelzijnorganisaties. Je hebt ook heel veel vergunningen nodig. Er komt dus echt heel veel bij kijken."
Ze komen van een industrieterrein, dus ze hebben mazzel.
Boswachter Anke Bruin-Kommerij
Met medewerking van onder andere het Rotterdamse Havenbedrijf is het uiteindelijk gelukt om ze te vangen en te vervoeren van de Maasvlakte. Bruin-Kommerij: "Ze komen van een industrieterrein. Dus de beestjes die hier komen, hebben mazzel."
Anke Bruin-Kommerij van Staatsbosbeheer © Omrop Fryslân, Remco de Vries
En op Vlieland zijn ze blij met juist deze konijnen. Bruin-Kommerij legt uit waarom: "Het is daar in Rotterdam een soort afgesloten gebied, daarom hebben ze ook minder last van ziektes." Er zijn er genoeg op die plek en er wordt ook op gejaagd.
Op Vlieland is een duingebied speciaal geprepareerd voor de nieuwe konijnen. Er is gemaaid waardoor de grootste ruigte al weg is. En voor alle konijnen is er een aparte vluchtgang gemaakt.
De specialisten die met de konijnen meekomen, controleren eerst of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Daarna krijgen ze een blauwe stip mee om ze te onderscheiden van de eilander konijnen. En uiteindelijk gaan ze met hun kop vooruit de vluchtgang in die met wat hooi en een wortel voor de deur dichtgemaakt wordt, zodat ze hen een pad naar buiten moeten eten.
Twee derde zijn vrouwtjes die waarschijnlijk wel wat jonge konijntjes meenemen.

Hetzelfde probleem op Schiermonnikoog

Een groot deel van de boswachters op Vlieland helpt en kijkt mee op het moment dat de dieren op hun plek worden gebracht. Dat is ook niet zo vreemd, want de eilander natuur heeft het duinkonijn nodig. Door ziektes en verruiging zijn er steeds minder van. Dat is geen uniek probleem van Vlieland. Ook op Schiermonnikoog zijn er te weinig konijnen.
Een van de konijnen wordt op Vlieland uit een kistje gehaald © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De konijnen zijn essentieel voor natuur van het eiland. Die natuur heeft de invloed van de zee nodig. Aan de Waddenkant zijn dat planten zoals zeekraal die heel goed overweg kunnen met zout, maar in de duingebieden is het zand heel belangrijk. Want afhankelijk van wanneer dat zand vanuit zee is aangevoerd, zit er kalk in dat zand.
En als dat kalk gecombineerd wordt met de voedselarme zandgrond, dan ontstaat er een milieu waar bijvoorbeeld sommige orchideeën het heel goed doen. Dat niet alleen: gravende konijnen verspreiden dat zand door te graven en ook te eten. Het duinviooltje groeit bijvoorbeeld goed op dat kale zand. De duinparelmoervlinder is weer afhankelijk van die plant om de eitjes op af te zetten. En lege konijnenholen zijn een populaire broedplaats voor de zeldzame tapuit, maar ook voor de bergeend.

Konijntjes maken

Het is nu eerst afwachten hoe de 'Rotterdamse' konijnen het doen op Vlieland. Overleven ze bijvoorbeeld de predatie van katten en vogels? En om het plan te laten slagen, moeten ze met de eilander konijnen konijntjes maken.
En daar helpt Staatsbosbeheer niet bij. "Daar gaan we helemaal niks aan doen. We hopen dat ze elkaar gewoon gaan vinden en elkaar heel erg leuk gaan vinden", lacht de boswachter.