Leeuwarder bedrijf voor waterbesparing slaat slag in Verenigde Staten

Het Leeuwarder bedrijf Hydraloop is een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bowersox Investment. De investeerder wil in de staat Georgia 140 huizen bouwen met een hydraloopsysteem.
Een hydraloop is een systeem waarmee water bespaard kan worden. Het apparaat, dat wel wat weg heeft van een koelkast, wordt geplaatst in huizen of andere gebouwen.
Water dat gebruikt wordt voor douches of het wassen van de handen wordt dan niet weggespoeld, maar opgevangen. Daarna wordt het gedesinfecteerd en dan kan het nog eens worden gebruikt voor het doorspoelen van het toilet of in de wasmachine. Zo kan 45 procent worden bespaard.

Hydraloop was al actief in de Verenigde Staten, maar vooral in kleinere projecten. De samenwerking met Bowersox geeft de mogelijkheid om daar landelijk te gaan.
"Bowersox bouwt hele woonwijken. Zij hebben aangegeven dat dit hun nieuwe standaard wordt", zegt mede-oprichter Sabine Stuiver van Hydraloop. "Dus dat dit systeem komt in alle huizen die ze gaan bouwen. Dit is ongelooflijk belangrijk voor ons. Er is daar veel droogte in verschillende staten. Water besparen is dus van groot belang."
Nu staan er op kleine schaal al systemen in huizen in onder andere Californië.
Las Vegas goed voor Hydraloop
De overeenstemming is getekend op de grote techbeurs CES in Las Vegas. Daarbij was ook prins Constantijn van Oranje. Die heeft als ambassadeur van Nederlandse start-ups een belangrijke rol gespeeld, zegt Stuiver.
Hydraloop heeft goede ervaring met de beurs. In 2020 won het bedrijf daar vier prijzen en werd het gekozen tot 'ES Best of the Best'. Ook dit jaar is het bedrijf weer in de prijzen gevallen. Zo won het een innovatieprijs. Stuiver: "Nu hebben we ook weer veel gesprekken gehad met investeerders en andere geïnteresseerden."
Waterbesparing standaard
Beide bedrijven willen met de overeenkomst een duidelijk signaal afgeven: waterbesparing moet standaard worden en geen optie zijn. De overeenkomst in Georgia is daar een begin van, denken beide bedrijven.
Stuiver reist na Las Vegas door naar Denver. Daar zal ze met partijen om tafel om te kijken waar de fabriek gebouwd kan worden. "Het is de bedoeling dat we dit jaar een assemblagelijn beginnen in Amerika en ook eentje in het Midden-Oosten. Voor Noord-Nederland betekent dat ook extra werkgelegenheid. De kleinere onderdelen worden hier gemaakt en dan verscheept."
Op dit moment worden de systemen van Hydraloop al in zo'n 30 landen over de wereld gebruikt.