Korfballers LDODK oppermachtig in noordelijke derby

Julian Frieswijk van LDODK © Dijks Media
De noordelijke derby tussen DOS'46 en LDODK is met flink verschil beslist in het voordeel voor de Friezen. In Nijeveen waren de Friezen met 17-24 te sterk voor de Drenten.
De thuisploeg kwam echter sterk uit de startblokken, want na zeven minuten stond DOS'46 op een 4-1 voorsprong. Maar toen lieten met name de internationals van LDODK zien dat ze makkelijk kunnen scoren. Harjan Visscher (3), Ran Faber (4) en Femke Faber (3) haalden een hoog schotpercentage en zetten de Friezen op een 13-5 voorsprong bij rust.
In de tweede helft liep het verschil op naar tien goals. Julian Frieswijk was op dreef met vijf treffers, en ook Rixt Bouma maakte twee goals. Via Marjolijn Kroon werd het 23-13. In de slotfase kon de Drentse ploeg van trainer/coach Henk Jan Mulder uit Drachten het nog enigszins draaglijker maken.
Harjan Visscher over winst in noordelijke derby
Harjan Visscher speelt sinds dit seizoen voor LDODK, maar woont in Nijeveen. De international van TeamNL speelde dus eigenlijk een beetje een thuiswedstrijd. Visscher speelde in het verleden bij DOS'46, maar ging later naar Delft. Daar werd hij met Fortuna landskampioen en wist hij een plek in het Nederlands team te halen.
Vorig jaar verhuisde hij met zijn vriendin weer naar het noorden. Zijn ambitie is om met LDODK voor het eerst in de historie een hoofdprijs naar Fryslân te brengen.
Rixt Bouma wint met LDODK noordelijke derby
Rixt Bouma speelt dit seizoen in de basis van LDODK 1. In haar eerste noordelijke derby op het hoogste niveau wist ze twee keer te scoren en zag ze dat LDODK goede zaken kon doen in de strijd om de bovenste plaatsen.
Bouma studeert nog en had eigenlijk in februari met een buitenlandse stage moeten beginnen. Maar in overleg met school is de stage verschoven, zodat Rixt het zaalseizoen met LDODK kan afmaken.
LDODK speelt volgende week thuis tegen hekkensluiter Unitas uit Harderwijk. Daarna volgen twee pittige duels in de strijd om de play-offs. Op zondag 22 januari spelen de Friezen in Delft tegen koploper Fortuna. Een week later treft LDODK in Bennekom concurrent DVO.
De vier sterkste teams plaatsen zich voor de play-offs om de landstitel. De finale om de landstitel is op 15 april in Ahoy in Rotterdam.

Stand Korfbal League

TEAM DUELS PUNTEN
1. Fortuna 7 11
2. PKC 6 9
3. DVO 7 9
4. LDODK 7 9
5. KZ 7 8
6. Blauw Wit(A) 7 7
7. KCC 6 5
8. DOS'46 7 5
9. Groen Geel 7 5
10. Unitas 7 0