Van Hooijdonk openhartig na kritiek: "Leuk en fijn is het niet"

Sydney van Hooijdonk in de wedstrijd tegen RKC © ANP
De 0-0 gister tegen RKC is al de zevende wedstrijd dit seizoen dat sc Heerenveen niet tot scoren is gekomen. Er zijn maar drie ploegen met minder doelpunten in de eredivisie en die staan op de onderste drie plekken. Het roept de vraag op of de aanvalslinie van Heerenveen wel goed staat.
Vooral over de basisplaats van Sydney van Hooijdonk is wel wat te doen. Met zes goals is de huurling van Bologna clubtopscorer, maar clubicoon Foppe de Haan zei drie weken geleden dat Van Hooijdonk onder hem niet zou spelen.
De oud-trainer deed zijn uitspraken in de Sportcast van Omrop Fryslân. "Ik zou Sarr altijd in de punt van de aanval zetten. Van Hooijdonk zou naast me zitten op de bank. Ik vind hem voetballend zoveel tekort gekomen."
Dit zei Foppe de Haan vorige maand over Sydney van Hooijdonk:
Foppe de Haan in de Sportcast over Sydney van Hooijdonk
Van Hooijdonk heeft dat ook meegekregen. Hij heeft de podcast zelf niet geluisterd, "maar ik heb het heel vaak doorgestuurd gekregen. Vooral veel van mensen in Breda."
"Wat ik ervan vind, dat doet er niet toe. Ik weet dat ik dingen moet ontwikkelen, ik ben altijd zelfkritisch. Voetballend vond ik het tegen RKC trouwens wel prima gaan, maar er zijn zeker wedstrijden geweest waarin het minder was. Dat moet ik ontwikkelen."
Ik vind dat ik moet spelen.
Sydney van Hooijdonk
De spits kijkt naar zichzelf, maar bijt ook van zich af. "Ik snap niet waarom er discussie is over iemand die ongeveer 1 op 2 loopt het afgelopen jaar in de eredivisie (in 2022 scoorde Van Hooijdonk 13 goals in 29 wedstrijden, red.). Het is Foppe zijn mening, die mag hij uiten, maar ik kan er niet zoveel mee. Ik vind dat ik moet spelen."
Sydney van Hooijdonk heeft de kritiek meegekregen: "Nooit leuk als speler"
En dat Heerenveen dit seizoen nog maar lastig tot scoren komt, ligt volgens Van Hooijdonk niet alleen aan de spitspositie. "We moeten meer echt grote kansen creëren. De laatste bal is telkens net niet goed. En die moet wel goed zijn om doelpunten te kunnen maken."
De kritiek die hij krijgt, van onder andere Foppe de Haan dus, doet hem wel iets. "Dat is nooit leuk als speler. Er zijn voetballers die zeggen dat ze kritiek van buitenaf nooit meekrijgen, maar dat klopt niet. Je krijgt het wel mee. Je moet ermee omgaan, proberen je focus te houden op de dingen waar je wel invloed op hebt. Maar leuk en fijn is het zeker niet."