Pelle van Amersfoort terug bij Heerenveen: "Ik voel me sterker dan ooit"

Pelle van Amersfoort in 2019 na zijn goal tegen Excelsior © Orange Pictures
De voetballer stond een half seizoen stil, maar Pelle van Amersfoort komt nu terug bij sc Heerenveen. Sterker, fitter en completer.
In 2019 verhuist hij van Fryslân naar Polen. Maar na 3,5 jaar is Van Amersfoort nu weer terug. "Het voelt zeker als thuiskomen. Dat went heel snel. Na een paar trainingen denk je: ik ben nooit weggeweest. Je voelt je eigenlijk meteen weer voetballer. "
Met dat laatste bedoelt Van Amersfoort niet zijn terugkeer bij sc Heerenveen, maar zijn terugkeer op het voetbalveld. Hij zat namelijk een half seizoen zonder club.
Het is mei 2022 als Van Amersfoort beslist op zoek te gaan naar een nieuwe club. Na drie seizoenen in Polen bij Cracovia Kraków wil Van Amersfoort weg. Hij wil na een nieuwe competitie, weer iets anders. België, Duitsland, Italië, zulke landen. Maar een club wordt nooit echt concreet, terwijl hij het goed doet in Polen.
Van Amersfoort werd in 2012 opgepikt bij ADO '20. Daar speelde hij in Heemskerk in de jeugd. Van Amersfoort begon bij Heerenveen bij de B-junioren op zijn 16e. Op 20 september 2014 maakte hij zijn debuut in het eerste. Hij kwam in de 66e minuut in het veld voor Morten Thorsby in een wedstrijd tegen Vitesse. Na tien wedstrijden werd hij voor een seizoen verhuurd aan Almere City.
Na een jaar kwam hij terug en speelde vaak in de basis. Helemaal zeker van een basisplaats was hij nooit helemaal. In 2019 verhuisde hij naar Polen, naar Cracovia Kraków. Het eerste seizoen was succesvol. Ze eindigden als zevende en wonnen voor het eerst sinds 1948 weer eens een prijs: de nationale beker.
Van Amersfoort scoort in drie seizoenen als aanvallende middenvelder 27 keer en heeft een goede periode in Polen. Maar toch vindt hij als 26-jarige middenvelder geen nieuwe club.
"Daar zet ik soms ook nog weleens vraagtekens bij. Dat is wel lastig. Tot je de laatste wedstrijden speelt, speel je als het ware je sollicitatiewedstrijden en daarna heb je het niet meer in eigen hand. Dat is niet gelopen zoals ik wilde. Dat laat ik nu achter me. Het is natuurlijk ook niet fijn om in die negativiteit te blijven hangen. Maar het was wel een moeilijke periode. Ook mentaal."
Van Amersfoort wil er niet al te lang bij stilstaan, maar in het kort komt het erop neer dat zijn zaakwaarnemer hem vroeg lang te wachten, maar dat het te lang duurde, waardoor hij zonder club zat. "Dat is wel de conclusie, ja."
Pelle van Amersfoort over zijn tijd in Polen en het 'thuiskomen' in Heerenveen
In december tekent Van Amersfoort een contract voor 2,5 jaar bij sc Heerenveen. In de winterstop draait Van Amersfoort volledig mee en speelt hij elke oefenwedstrijd wat meer. Van 45 minuten, naar een uur, naar een volledige wedstrijd.
De opbouw was goed en nu heeft hij zin in het echte werk. "Ik heb echt zin om weer een officiële wedstrijd te spelen. Dat is waar het om draait. Ik kan niet wachten."

Direct een plek in de basis

Heerenveen-trainer Kees van Wonderen is erg te spreken over Van Amersfoort tot nu toe en de speler lijkt dan ook op weg naar een basisplaats. Van Wonderen zegt nadrukkelijk dat hij echt wat toevoegt aan het team.
"Ik merk dat het verrassend goed ging in de voorbereiding. Ik heb me echt doorontwikkeld. Ik voel me sterker en fitter dan ooit. Ik heb het gevoel dat ik wat kan toevoegen aan dit team. Ik heb misschien andere kwaliteiten dan de rest. Ik ben misschien meer een loper, een vechter, een harde werker. Ik merk wel dat ik wat kan toevoegen."

Veel veranderd bij Heerenveen

Van dat team van nu is er in vergelijking met 3,5 jaar niet veel meer. "Ik heb uit die tijd weinig contacten meer. Ik spreek Michel Vlap nog wel eens. Jizz Hornkamp af te toe. Maar de rest is zijn eigen gang gegaan."
Toch zijn er nog drie spelers over van die tijd. "Ja, Noppert ken ik nog goed. Joost van Aken en Jan Bekkema waren er toen ook. Dat is wel leuk. Maar ik ben ook wel blij hoor, dat er veel is veranderd. Dat je gas kunt geven. Ik kan niet wachten om straks weer in het stadion te spelen."