Studio Lake Woozoo wint Friese Popprijs

Lake Woozoo © Omrop Fryslân
Lake Woozoo heeft vrijdag de Friese Popprijs gewonnen. De prijzen werden vrijdagavond met de Friese PopAwards bekend gemaakt in poppodium Neushoorn in Leeuwarden.
Er waren nominaties in zes verschillende categorieën: de Friese Popprijs (Popaward), de talentprijs, de publieksprijs, de video van het jaar, de song van het jaar en de Bernlefprijs.
Lake Woozoo © Omrop Fryslân
Voor de Friese Popprijs waren onder andere genomineerd: muzikant Arnold de Boer (ZEA) oorspronkelijk uit Makkum, zanger Faske van Het Bildt, het Amelander festival Madnes en studio Lake Woozoo in Leeuwarden.

Friese taal

Aaipop heeft de Bernlefprijs gewonnen. Die is bedoeld voor degene die het afgelopen jaar het meeste heeft betekend voor de Friestalige popcultuur. In deze categorie waren Baldrs Draumar, Aaipop, Nynke Laverman en de gebroeders Kleefstra genomineerd.

Grootste Friese talent

Carmen Lisa gaat naar huis met de prijs voor het grootste Friese talent 2022. Hier stonden Rowan Veltman, Given SKI, Carmen Lisa, SSTO en Jet Timmerman op de lijst.

Video van het jaar

De prijs voor beste festival van het jaar ging naar Esther de Jong met 'Nachtjapon'. Op de shortlist stonden: 'We kam fram Fryslân' van De Hûnekop ft. Oele Plop, 'Nachtjapon' van Esther de Jong en Jan Martien Dekker, 'How the war began' van Seewolf/Jelle van Gosliga, 'Niemandsland' van Marrit Jellema en Heleen Haijtema en 'Take My Picture' van Ginge/RIZA en BWVisuals.

Publieksprijzen

Op de stemlijst van de publieksprijs stonden de volgende vijf artiesten en initiatieven: rapper Raptiel, het album Fryslân van Joost, het festival Hardcore Vrijdag in Neushoorn, de broedplaats voor muziek en cultuur Het Clubhuis in Leeuwarden en het festival Beachrockers in Sint Nicolaasga. Stemmen voor de publieksprijs kon op de site van Friesland Pop.
Er waren dit jaar twee winnaars van de publieksprijzen: Hardcore Vrijdag en Beachrockers.

Friese song van het jaar

Daarnaast wordt er ook dit jaar in samenwerking met 3 voor 12 Friesland ook weer een prijs uitgereikt voor het Friese Jaar van het Friese Jaar. Dat werd Fryslân Bop van Joost.
De afgelopen jaren wonnen 'mr. Friesland pop' Sjouke Nauta (2021), de stichting 8501 Indie uit Joure (2020), singer-songwriter Esther de Jong, rapper/zanger Joost en de Dokkumer new wave-band The Homesick. Kijk hier voor een overzicht van alle winnaars sinds 1996.